Ενα διαφορετικό «πείραμα» δημοκρατίας

Ενα διαφορετικό «πείραμα» δημοκρατίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι Νεοζηλανδοί κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα διαφορετικό «πείραμα» δημοκρατίας: Να καταθέσουν προτάσεις για τη δημιουργία μιας νέας εθνικής σημαίας και στη συνέχεια να επιλέξουν ποιο σχέδιο θεωρούν ότι εκπροσωπεί καλύτερα το πνεύμα της «σύγχρονης, ανεξάρτητης» Νέας Ζηλανδίας, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κι. Εδώ η «ανεξαρτησία» είναι λέξη-κλειδί, αφού μία από τις βασικές επιδιώξεις του ανοιχτού διαγωνισμού φαίνεται ότι είναι η αντικατάσταση της υπάρχουσας σημαίας με μία καινούργια, η οποία θα παραπέμπει λιγότερο στο παρελθόν της βρετανικής αποικίας και, φυσικά, θα ξεχωρίζει εύκολα από τη (προς το παρόν σχεδόν όμοια, με μόνο το χρώμα και τη θέση των αστεριών να διαφέρουν) σημαία της γειτονικής Αυστραλίας.

Πράγματι, μόνο μία από τις 40 προτάσεις-φιναλίστ, που επιλέχθηκαν μεταξύ πάνω από 10.000 συμμετοχών από όλο τον κόσμο, περιλαμβάνει μία επεξεργασμένη εκδοχή του «Union Jack», όπως είναι το «ψευδώνυμο» της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι υπόλοιπες αντλούν έμπνευση από άλλα, ευρέως αναγνωρισμένα εθνικά σύμβολα, όπως ο Σταυρός του Νότου, η «ασημένια φτέρη», που ήδη κοσμεί τα νομίσματα του ενός δολαρίου και τις στολές των εθνικών αθλητικών ομάδων, ή το «koru», όπως λέγεται ο σπειροειδής σχηματισμός του εν λόγω είδους φτέρης στη γλώσσα των Μαορί. Ενα από τα σημαντικότερα σύμβολα στην τέχνη των αυτόχθονων κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι αποδεκατίστηκαν μετά την άφιξη των Ευρωπαίων αποίκων αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σχεδόν το 15% του τοπικού πληθυσμού, το «koru», χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τη δημιουργία του logo των αερογραμμών Air New Zealand. Πάντως, ο αδιαμφισβήτητα βρετανικός συνδυασμός του μπλε και κόκκινου χρώματος αποδείχθηκε αρκετά δημοφιλής μεταξύ των επαγγελματιών και ερασιτεχνών σχεδιαστών, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, χωρίς να λείπουν οι πειραματισμοί με αποχρώσεις του πράσινου ή τα μινιλιστικά μοτίβα σε άσπρο – μαύρο. Η λευκή φτέρη σε μαύρο φόντο τυχαίνει να είναι το μοτίβο που έχει ομολογήσει ότι προτιμά ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός.

Η νέα σημαία «θα πρέπει να υμνεί τη Νέα Ζηλανδία ως μία προοδευτική χώρα ενάντια στους αποκλεισμούς, στενά δεμένη με το περιβάλλον της, με γνώση του παρελθόντος της και όραμα για το μέλλον της» αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή της η δωδεκαμελής επιτροπή που ανέλαβε το δύσκολο έργο της επιλογής, καθοδηγούμενη από ομάδα «ειδικών». Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι πιο χιουμοριστικές προτάσεις δεν έφτασαν στην τελική φάση, προστατεύοντας ένα κράτος από τη γελοιοποίηση, αλλά στερώντας τις διεθνείς αθλητικές, πολιτιστικές κ.ά. διοργανώσεις του μέλλοντος από μία εύθυμη νότα: Μεταξύ άλλων, ο Michael Tuffin οραματίστηκε ένα λευκό πρόβατο με μάτι σε σχήμα κόκκινου-μπλε αστεριού και φόντο γαλάζιο ουρανό και πράσινο γρασίδι. Ο James Gray σχεδίασε ένα τοπικό πουλί kiwi, που εκπέμπει ακτίνες λέιζερ από τα μάτια του, και ο (πιθανότατα ανήλικος) Patrick Gledhill μία χαμογελαστή φάλαινα δίπλα στο σύμβολο της ειρήνης.

Τα 40 σχέδια που ξεχώρισαν έχουν αναρτηθεί στο Ιντερνετ (www.govt.nz), ενώ στην επόμενη φάση του διαγωνισμού η επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σε τέσσερις προτάσεις και να τις ανακοινώσει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά, στις 20 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικτυακή ψηφοφορία για την επιλογή της πιο δημοφιλούς πρότασης από τους Νεοζηλανδούς με εκλογικά δικαιώματα. Ωστόσο, η απόφαση για την αντικατάσταση της σημαίας θα ληφθεί μόνο μετά το δημοψήφισμα του επόμενου Μαρτίου, στο πλαίσιο του οποίου οι ψηφοφόροι θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στο υπάρχον και το νέο σχέδιο, και άρα να αποφασίσουν αν θέλουν στ’ αλήθεια να αλλάξει το εθνικό τους σύμβολο ύστερα από έναν αιώνα. Σύμφωνα με παλαιότερες δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με τη σημαία τους, ίσως όμως η δημοσιότητα, που έχει λάβει η όλη προσπάθεια, θα επηρεάσει θετικά την κοινή γνώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή