Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Τα μυστήρια των θεών της Σαμοθράκης

Με ελεύθερη είσοδο θα είναι επισκέψιμη σήμερα από τις 8 μ.μ. ώς τα μεσάνυχτα η περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», καθώς το Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πόρτες του συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Το πρώτο από μια σειρά αφιερωμάτων σε τόπους και μουσεία της ελληνικής περιφέρειας με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αποτελείται από 252 αρχαία αντικείμενα σχετιζόμενα με τα κτίσματα του ιερού των Μεγάλων Θεών και διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Εβρου και Ροδόπης. Μεταξύ των πολύτιμων εκθεμάτων ξεχωρίζουν το μικροσκοπικό χρυσό λιοντάρι, που ήταν αρχικά ραμμένο σε ύφασμα και ενδεχομένως ήρθε ως λάφυρο από την Περσία και αφιερώθηκε στους Μεγάλους Θεούς από κάποιο στρατιώτη του Αλέξανδρου, ο πεσσός με την ένδειξη «Αμύητον μη εισιέναι», που απαγόρευε την είσοδο στους μη μυημένους και η βάση χάλκινου αγάλματος του Φιλίππου Ε΄ με την επιγραφή «Οι Μακεδόνες αφιερώνουν το άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου, γιου του βασιλιά Δημητρίου, στους Μεγάλους Θεούς». Ως εισαγωγή στην έκθεση, το κοινό έχει την ευκαιρία να περιεργαστεί προϊστορικά ευρήματα (όπως μινωικές σφραγίδες και σφραγίσματα με παράσταση διπλού πέλεκυ και ψαριού, αντίστοιχα με αυτά της Κνωσού) από τη θέση Μικρό Βουνί, όπου έχει έρθει στο φως οικιστική εγκατάσταση της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Θυμίζουμε ότι απόψε από τις 8.30, στον αύλειο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, θα παρουσιάζουν χορογραφίες διεθνώς αναγνωρισμένοι χορευτές tango και στη συνέχεια το κοινό θα προσκληθεί να ανεβεί στη σκηνή για να χορέψει συνοδεία μουσικής από την ορχήστρα του συνθέτη Μάριου Στρόφαλη.

ΘΕΑΤΡΟ 104

Ενας δισδιάστατος πίνακας επί σκηνής

Με την εικαστική περφόρμανς της Ματίνας Μέγκλα «Window» ξεκινάει το πρόγραμμα της νέας σεζόν στο Θέατρο 104 την ερχόμενη Παρασκευή. Εμπνευσμένη από τη δουλειά του Τσέχου φωτογράφου Jan Saudek, ο οποίος μετατρέπει ρεαλιστικές φωτογραφίες σε έργα ζωγραφικής, η καλλιτέχνις επιχειρεί να «ζωντανέψει» έναν δισδιάστατο πίνακα πάνω στη θεατρική σκηνή. Μια γυναίκα εξακολουθεί να είναι παρούσα, ως ανάμνηση στον χώρο όπου κάποτε έζησε, και ανακαλεί στη μνήμη της τον νεανικό έρωτά της. Ερμηνεύουν η Νάνσυ Σταματοπούλου και ο Θανάσης Ακοκκαλίδης. Τη μουσική υπογράφει ο Τheodore.

​​Καθημερινά από τις 4 έως τις 10/9 στις 9 μ.μ.

Ευμολπιδών 41.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Με «Ορέστη» η αυλαία του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη από την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» και τον Σίμο Κακάλα ολοκληρώνονται απόψε οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Διατηρώντας ως «πλοηγό» τη μετάφραση του Τσαρούχη, η θεατρική ομάδα επεξεργάζεται την παράσταση που παρουσίασε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη. Η τραγική ιστορία του μητροκτόνου Ορέστη διανθίζεται με στοιχεία από τη σύγχρονη πραγματικότητα, αποκαλύπτοντας μια δημοκρατία σε κρίση, τόσο στην εποχή του Ευριπίδη όσο και στις μέρες μας. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δήμητρα Κούζα, Ελενα Μαυρίδου, Μιχάλης Βαλάσογλου και Δημήτρης Λάλος. Συμμετέχουν το Α΄ και Β΄ έτος της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και το Α΄ έτος της Σχολής «Δήλος».

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

Εισιτήρια από 10 ευρώ (στο άνω διάζωμα).

ΑΙΓΙΝΑ

Για τον Καποδίστρια

Εγκαίνια απόψε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας για την ομαδική έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια», στο πλαίσιο του προγράμματος του Fistiki Fest 2015, ως ένα αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Επιμέλεια Ιρις Κρητικού.

​​Εναρξη εγκαινίων 7.30 μ.μ.

Σπ. Ρόδη 16, Αίγινα.

ΚΗΠΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κρατική Ορχήστρα

Συναυλία θα δώσει την Τετάρτη (2/9) στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τίτλο «Η γοητεία της φωνής: αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες». Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει έργα των Βέμπερ, Πουτσίνι, Ντονιτσέτι, Στράους κ.ά.

​​Τετάρτη 2/9, 8.30 μ.μ.

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

ΑΘΗΝΑ

Αίας

Δύο παραστάσεις για τον Αίαντα του Σοφοκλή, παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη (1/9) στο Βεάκειο και την Τετάρτη (2/9) στο Αμφιθέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη.

​​Ωρα έναρξης παραστάσεων στις 8.30 μ.μ.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Πανσέληνος

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας δίνει απόψε συναυλία η Σαβίνα Γιαννάτου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπό το φως της πανσελήνου. Η βραδιά εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων των φετινών Αισχυλείων.

​​Είσοδος ελεύθερη.

Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ. Ελευσίνα.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ηρώ – Αδάμ Τσαρούχης

Στις εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο συμμετέχει το Νομισματικό Μουσείο, προσκαλώντας στον κήπο του την Ηρώ και τον Αδάμ Τσαρούχη. Η συναυλία δανείζεται τον τίτλο της από την τελευταία δισκογραφική δουλειά της Ηρώς, «Κατευθείαν καρδιά – Καλοκαίρι» και θα περιλαμβάνει παλιά και νέα τραγούδια της, καθώς και σουίνγκ και τζαζ διασκευές του Αδάμ Τσαρούχη.

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

ΚΟΛΩΝΟΣ

Ζωή Τηγανούρια

Μελωδίες από όλο τον κόσμο, τραγούδια από την ελληνική παράδοση αλλά και δικές της συνθέσεις παρουσιάζει απόψε η αναγνωρισμένη σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Συμμετέχουν οι ερμηνευτές Θάνος Πολύδωρας και Υακίνθη Λάγιου,

​​Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός.

Εναρξη στις 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

BLANK WALL GALLERY

«Fine Art»

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο επιχειρούν να αναπαραστήσουν τη «δική τους» πραγματικότητα με τη βοήθεια του φωτογραφικού τους φακού στη θεματική έκθεση «Fine Art», που εγκαινιάζεται αύριο στις 8.30 μ.μ. στην Blank Wall Gallery σε επιμέλεια του Μάρκου Δολοπίκου. Συμμετέχουν οι Bernd Frikke (Γερμανία), Michal Zahornacky (Σλοβακία), Γιώργος Διγαλάκης κ.ά.

​​Υακίνθου 12 Κυψέλη.

Εως τις 17 Σεπτεμβρίου.

ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

«I/E Elefsis»

Την ερχόμενη Πέμπτη (3/9) εγκαινιάζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας η εικαστική εγκατάσταση «I/E Elefsis» του Λιβανέζου καλλιτέχνη Tarek Atoui. Ενα πρότζεκτ ήχου απαρτιζόμενο από ηχογραφήσεις και περφόρμανς που δημιουργήθηκε για την Ελευσίνα.

​​9 μ.μ. Παραλία Ελευσίνας, είσοδος από τον πεζόδρομο της οδού Κανελλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή