Νέα ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Λιβύης

Νέα ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Λιβύης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου διακόσιοι πρόσφυγες που απέπλευσαν με πλοιάρια από τη λιβυκή πόλη Ζουάρα αγνοούνταν χθες, ύστερα από ακόμα δύο ναυάγια με ήδη 82 επιβεβαιωμένα θύματα, σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου του Ερυθρού Σταυρού, Ιμπραχίμ αλ Ατούσι. Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, ανέφερε από τη Γενεύη ότι δύο πλοία που μετέφεραν περίπου 500 άτομα βυθίσθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης. Ο αριθμός των νεκρών της νέας θαλάσσιας τραγωδίας αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι Αρχές της Λιβύης αναζητούσαν το απόγευμα της Παρασκευής επιζώντες, χρησιμοποιώντας βάρκες τις οποίες είχαν παραχωρήσει οι ψαράδες της περιοχής, αφού ο κατάλληλος ναυτικός εξοπλισμός είναι περιορισμένος έως ανύπαρκτος. «Εργαζόμαστε με το τίποτα, έχουμε μόνο ένα ασθενοφόρο», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που επιχείρησαν το παράτολμο ταξίδι προς την Ευρώπη φέρονται να είχαν καταγωγή από την υποσαχάρια Αφρική, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν Πακιστανοί, Σύροι, Μαροκινοί και Μπανγκλαντεσιανοί πολίτες. Πολλοί από τους συνωστισμένους επιβαίνοντες πιθανότατα είχαν εγκλωβισθεί στα αμπάρια των πλοίων, όταν αυτά αναποδογύρισαν. Η ιταλική ακτοφυλακή, η οποία διέσωσε 1.430 άτομα σε επιχειρήσεις κοντά στα παράλια της Λιβύης την Πέμπτη, δήλωσε άγνοια για το συμβάν. «Δεν ζητήθηκε η βοήθειά μας», διευκρίνισε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 300.000 άτομα έχουν διασχίσει φέτος τη Μεσόγειο Θάλασσα προς την Ευρώπη – αριθμός μεγαλύτερος από τις 219.000 αφίξεις ολόκληρου του περασμένου έτους. Περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα μέχρι στιγμής μέσα στο 2015. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2014 ήταν 3.500 άτομα, από τα οποία ορισμένα ακόμη αγνοούνται. «Ο τρόπος με τον οποίο στριμώχνονται οι άνθρωποι μέσα στα πλοία προκαλεί τον θάνατό τους», διευκρίνισε η Φλέμινγκ.

Αν και πολλοί Σύροι που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες με την ελπίδα να επιστρέψουν σπίτι, αρκετοί πλέον αναγκάζονται λόγω των αυστηρότερων κανονισμών να κατευθυνθούν απευθείας προς την Ευρώπη. «Στον Λίβανο υπάρχουν περιορισμοί, οπότε κανείς δεν μπορεί να εισέλθει, εκτός αν έχει ήδη εργασία ή κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο που επιτρέπει τη μακροπρόθεσμη παραμονή ή την άμεση αποχώρηση, όπως ένα αεροπορικό εισιτήριο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας. «Εάν εμφανισθεί κάποιος στα σύνορα του Λιβάνου με ένα αεροπορικό εισιτήριο, μπορεί να μπει στη χώρα, να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο, να μεταβεί στην Τουρκία και από εκεί με πλοία να περάσει στην Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια. Η Φλέμινγκ σχολίασε ότι η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ιράκ φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων, ενώ λαμβάνουν ελάχιστη στήριξη από τους διεθνείς οργανισμούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή