Αποστάσεις ΑΝΕΛ από Χαϊκάλη για την offshore

Αποστάσεις ΑΝΕΛ από Χαϊκάλη για την offshore

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάψευση των ισχυρισμών ότι διαθέτει εξωχώρια εταιρεία στην Κύπρο επεδίωξε χθες ο πρώην υφυπουργός Π. Χαϊκάλης, μετά τις αποκαλύψεις βουλευτών της Ν.Δ. αλλά και τις αποστάσεις που κράτησε η ηγεσία των ΑΝΕΛ, ζητώντας εξηγήσεις.

Ο κ. Χαϊκάλης ισχυρίστηκε πως είναι αναληθής η αναφορά σε εξωχώρια (offshore) εταιρεία, καθώς οι κυπριακές εταιρείες υπάγονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. «Αν συνεργαζόμουν με εταιρεία στη Γερμανία, θα κάναμε την ίδια συζήτηση;» είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι μέτοχος, ιδιοκτήτης ή μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας. «Δεν έχω στα χέρια μου μετοχές, δεν φαίνεται πουθενά το όνομά μου», ανέφερε, αν και είναι γνωστή η ανωνυμία των μετοχών και η λειτουργία εταιρειών στην Κύπρο μέσω παρένθετων, δικηγορικών γραφείων. Η εν λόγω εταιρεία, Metrofin, λειτουργεί από το γραφείο Παμπορίδη και ζητούμενο είναι ποιος είναι ο πραγματικός της ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Χαϊκάλης, το 2008 συνήψε συμφωνία με τη Μetrofin για να «προστατεύσει τα πνευματικά του δικαιώματα» στην Κύπρο. Η συμφωνία, κατά αυτόν, ολοκληρώθηκε το 2011, έτος κατά το οποίο είχε έσοδα αλλά δεν τα δήλωσε ως εισόδημα, καθώς δεν εξοφλήθηκαν! Ανάλογο επιχείρημα είχε επικαλεστεί και τον Φεβρουάριο του 2014, όταν αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ ότι είχε αποκρύψει εισοδήματα 55.000 ευρώ το 2007. «Ελαβα δύο επιταγές της τάξεως των 20.000 και 25.000 ευρώ, όμως η συμφωνία μας με την εταιρεία δεν προχώρησε και έτσι ξέχασα να κόψω το παραστατικό», είχε παραδεχτεί, τότε, στον ΣΚΑΪ. Η συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία δεν είχε ως σκοπό τη φοροαποφυγή, λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών στην Κύπρο, ισχυρίστηκε, χωρίς να αποκαλύψει τι ποσοστό των εσόδων περνούσε από την κυπριακή εταιρεία ή την ελληνική ομόρρυθμη που κατέχει. Ο κ. Χαϊκάλης έκρινε ότι τα δημοσιεύματα συνιστούν συκοφαντίες «από κέντρα που έχουν στόχο να πλήξουν εμένα, τους ΑΝΕΛ και την απελθούσα κυβέρνηση», ενώ εκτίμησε ότι ουδείς λόγος μη συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια του κόμματος υπάρχει. Εν μέσω μίας άλλης πολύκροτης υπόθεσης, της καταγγελίας περί απόπειρας χρηματισμού του πριν από την προεδρική εκλογή του Δεκεμβρίου, ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι έδωσε 5.000 ευρώ στον, κατά τις καταγγελίες του, αυτουργό της δωροδοκίας για να του τα επενδύσει σε χρηματιστήρια, αν και απαγορεύεται στους βουλευτές η διενέργεια τέτοιων συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή