Οι επιχειρήσεις διεθνώς συνειδητοποιούν τη μεγάλη σημασία της ρευστότητας

Οι επιχειρήσεις διεθνώς συνειδητοποιούν τη μεγάλη σημασία της ρευστότητας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης του κεφαλαίου κίνησής τους σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες και το μεταξύ τους χάσμα διαρκώς να μεγαλώνει.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η PwC για το κεφάλαιο κίνησης – στην οποία παρουσιάζονται επιτυχημένες περιπτώσεις βελτιστοποίησης του κεφαλαίου κίνησης. Η ανάλυση Bridging the Gap της PwC «χτένισε» τα βιβλία 10.215 εταιρειών, που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο, για να εντοπίσει τις επικρατούσες τάσεις, το χάσμα αποδοτικότητας και τις προοπτικές βελτίωσης.

Στη φετινή επισκόπηση διαφαίνεται, για πρώτη φορά από το 2010, ότι η διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι εταιρείες συνειδητοποιούν τη σημασία της ρευστότητας έναντι των κερδών. Αυτή η βελτίωση συνέβαλε στην εκτόξευση των ταμειακών διαθεσίμων των εταιρειών στο 11,3%. Ωστόσο, μόνο 7 από τους 16 κλάδους κατάφεραν στην πραγματικότητα να βελτιώσουν το κεφάλαιο κίνησής τους σε σχέση με το 2010.

Οι μεγάλες εταιρείες έχουν την ικανότητα να παράγουν περισσότερα χρηματικά διαθέσιμα από τις δραστηριότητές τους, εν μέρει λόγω χαμηλότερων αναγκών χρηματοδότησης του κεφαλαίου κίνησης. Οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε εξωτερικό δανεισμό για χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα συγκριτικά υψηλότερα επιτόκια που πληρώνουν δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Η βελτίωση της χαμηλής αποδοτικότητας του κεφαλαίου κίνησης των μικρών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποδώσει τη χρηματοροή που απαιτείται για να σπάσει αυτός ο κύκλος και να αντιμετωπισθεί το μειονέκτημα. Τα στοιχεία για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης το 2014, σύμφωνα με τη μελέτη, ήταν ως εξής:

Γαλλία. Οι ημέρες κεφαλαίου κίνησης στη Γαλλία ήταν 33, σημειώνοντας μείωση κατά 4,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων αυξήθηκε κατά 12,1%. 12 από τους 16 κλάδους κατάφεραν να βελτιώσουν το κεφάλαιο κίνησής τους κατά την τελευταία πενταετία και ότι απαιτούνται 9.925 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς.

Γερμανία. Οι ημέρες κεφαλαίου κίνησης στη Γερμανία ήταν 47,1, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντιθέτως, το επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων μειώθηκε κατά – 4,5%. 5 από τους 16 κλάδους κατάφεραν να βελτιώσουν το κεφάλαιο κίνησής τους στα τελευταία πέντε χρόνια.

Ιταλία. Οι ημέρες κεφαλαίου κίνησης στην Ιταλία ήταν 39,3, σημειώνοντας μείωση κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων αυξήθηκε κατά 8,4%. 8 από τους 14 κλάδους κατάφεραν να βελτιώσουν το κεφάλαιο κίνησής τους στα τελευταία πέντε χρόνια.

Ισπανία. Οι ημέρες κεφαλαίου κίνησης στην Ισπανία ήταν 24,1, σημειώνοντας αύξηση κατά 23,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντιθέτως, το επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων μειώθηκε κατά -12,7%. 11 από τους 15 κλάδους κατάφεραν να βελτιώσουν το κεφάλαιο κίνησής τους στα τελευταία πέντε χρόνια.

Βρετανία. Οι ημέρες κεφαλαίου κίνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 33,5, σημειώνοντας μείωση κατά 10,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων αυξήθηκε κατά 10%. 12 από τους 16 κλάδους κατάφεραν να βελτιώσουν το κεφάλαιο κίνησής τους κατά την τελευταία πενταετία και ότι απαιτούνται 15.235 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή