Εκτός επενδυτικού χάρτη η Ελλάδα

Εκτός επενδυτικού χάρτη η Ελλάδα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθεί τη χώρα μας περισσότερα από 15 χρόνια. Από την ένταξή της στο ευρώ. Την εποχή που οι αναπτυξιακοί της ρυθμοί ήταν υπερδιπλάσιοι του μέσου όρου Ε.Ε. και η Ελλάδα φιλοδοξούσε να ηγηθεί της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μέχρι την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και την ένταξή της στα Μνημόνια και τις στιγμές που φθάσαμε μόλις πρόσφατα, λίγο πριν από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Πρόκειται για παλιό συμφοιτητή από τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο Λονδίνο, Ασιάτη στην καταγωγή, που σχεδόν κάθε χρόνο καταθέτει τις απόψεις του στην «Κ». Ανώτατο στέλεχος μεγάλης διεθνούς εταιρείας νομικών συμβούλων με γραφεία σε πολλές χώρες του κόσμου, που απευθύνονται σε διεθνείς επενδυτές προκειμένου να αξιολογηθούν οι ενδεχόμενες επενδύσεις τους πριν από την τελική απόφαση.

«Σήμερα η Ελλάδα για τον δικό μας οργανισμό είναι εκτός ενδιαφέροντος. Βρίσκομαι για διακοπές στο υπέροχο αυτό νησί, στη Σαντορίνη, που έρχομαι τακτικά και που η φήμη του είναι πλέον παγκόσμια».

«Για λόγους πολιτικούς;» τον διακόπτω. Η απάντηση είναι κατηγορηματική: «Οχι. Ο διεθνής επενδυτής επηρεάζεται από την πολιτική κατάσταση μιας χώρας, άλλα όμως είναι τα ουσιώδη που θα επηρεάσουν τελικά την απόφασή του».

Ο ήλιος έγερνε και χανόταν στο Αιγαίο που γινόταν μοβ. Το ονομαστό ηλιοβασίλεμα από τα Φηρά, στην Καλντέρα. Ο φίλος μου σιωπούσε, τον είχε συνεπάρει η στιγμή.

«Και ποια είναι αυτά τα ουσιώδη;» τον ρωτώ.

«Μπορώ να σου απαντήσω με μια φράση. Να μπορεί να λειτουργήσει η επιχειρηματική δράση, χωρίς εμπόδιο και εύρυθμα. Να μπορεί να προβλέπει και να μην αιφνιδιάζεται.

Σήμερα ας πούμε, αν έπρεπε να αξιολογήσω μια πρόταση επένδυσης στη χώρα σας δεν θα με ενδιάφερε σε πρώτο βαθμό ποιο κόμμα κυβερνά. Αλλά εάν υπάρχει ένα σταθερό και με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα φορολογικό σύστημα, αλλά και ένα γενικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, εάν εφαρμόζεται σωστά και εάν στην περίπτωση που ο επενδυτής τύχαινε να έχει μια διαμάχη με κρατικούς ή άλλους φορείς, θα μπορούσε να μεταχειριστεί τα εργαλεία εκείνα που προβλέπονται από τον νόμο ώστε να επιλυθεί η διαφορά χωρίς χρονοτριβή, όπως στα δικαστήρια και στη διαιτησία».

Και συνεχίζει: «Προ πολλών ετών μια εταιρεία όπου εργαζόμουν, είχε προς αξιολόγηση ένα επενδυτικό σχέδιο για επένδυση στη χώρα σας. Ξέρετε ποιο είναι το βασικό που μας έκανε να προχωρήσουμε σε μια αρνητική αξιολόγηση; Η γραφειοκρατία και η Δικαιοσύνη, που για να βγάλει μια απόφαση χρειάζεται χρόνια ίσως και δεκαετία!».

Προσπαθώ να φθάσω στο σήμερα. Ο καλός μου φίλος δεν είχε διάθεση να συνεχίσει τη συνομιλία μας. «Ε, τι να πούμε, τα πράγματα είναι δύσκολα.Τα διεθνή μέσα σάς έχουν βάλει στο κέντρο του κυκλώνα. Οταν περάσει, να προετοιμαστείτε για το αύριο. Ο επενδυτής, ο ξένος αλλά και ο Ελληνας, θα επανέλθει όταν ξαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα. Τα ειδικά θέματα, ο ίδιος ο επενδυτής με τα δικά του μέσα θα τα ερευνήσει ώστε να έχει αξιόπιστες απαντήσεις».

Η συζήτηση έκλεισε με αισιοδοξία: «Η χώρα σας άλλωστε με τη μοναδική της ομορφιά μπορεί να ενισχύσει τη θέση της ως τόπος ελκυστικής επένδυσης για αγορά κατοικίας για ξένους επενδυτές αλλά και μεγαλοστελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Είναι και αυτό σημαντικός παράγοντας για τη θετική αξιολόγηση μιας επένδυσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή