49 χρόνια πρίν… 28-VIIΙ-1966

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΪΚΟΣ»  (Από συνέντευξη του Αλέξη Δαμιανού στην Ροζίτα Σώκου για την ταινία του «Μέχρι το πλοίο».) «Εζησα αρκετά χρόνια στο Λονδίνο και όταν ζΗς στο εξωτερικό νιώθεις πιο βαθιά την Ελλάδα. Το έργο βασίζεται σ’ ένα διήγημα του Πασαγιάννη «Το δαχτυλίδι», στην «Νανότα» του Ξενόπουλου και σ’ ένα ρεμπέτικο τραγούδι κάθε άλλο παρά όμορφο αλλά χαρακτηριστικό.» […] Τα δύο διηγήματα και το τελευταίο επεισόδιο δένονται από τον ήρωα που ενσαρκώνει ο ίδιος ο Δαμιανός. Και χαρακτηρίζει έτσι τον ρόλο του: «Είναι ένας Ελληνας, όπως βλέπω εγώ τον Ελληνα. Δεν είναι «εξυπνάκιας». Είναι παπαδιαμαντικός και κολοκοτρωναίικος. Κατρακυλάει από τα ψηλά βουνά του ώς τη θάλασσα, σαν από ακατάσχετη φορά, σαν ποτάμι που δεν θυμάται καν την πηγή του, γι’ αυτό και δεν καθορίζει η ταινία καθόλου από πού έρχεται. Στο τέλος όμως έχει πια μετουσιωθεί. […].» (Στη φωτογραφία ο Χρήστος Τσάγκας και η Ελένη Μπουρμπουχάκη.)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: Εγνώσθη ότι την 30ήν Νοεμβρίου, παρουσία του Βασιλέως Κωνσταντίνου, του Υπουργικού Συμβουλίου, των καθηγητών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και άλλων προσωπικοτήτων, θα γίνουν τα εγκαίνια της ενάρξεως της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα μαθήματα θα αρχίσουν την 1ην Δεκεμβρίου με το εναρκτήριον μάθημα του καθηγητού κ. Ιω. Θεοδωρακοπούλου «Η φιλοσοφία της επιστήμης». Εις το Πανεπιστήμιον Πατρών θα φοιτήσουν 150 επιτυχόντες του ακαδημαϊκού απολυτηρίου κατά τας εφετεινάς εξετάσεις εις τον τύπον Β΄. Το Πανεπιστήμιον θα στεγασθή εις τα νέα κτίρια του Β΄ γυμνασίου θηλέων Πατρών.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΛΙΤΡΟΥ: Πληροφορούμεθα ότι καταρτίζεται υπό του υπουργείου Εμπορίου Διάταγμα, διά του οποίου καθιερούται και εις την Ελλάδα το λίτρον, ως μονάς μετρήσεως των εις υγράν κατάστασιν πωλουμένων αγαθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή