Ανέφικτος στόχος η αυτοδυναμία

Ανέφικτος στόχος η αυτοδυναμία

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άκρως αμφίρροπη αναμέτρηση με αβέβαιη έκβαση, αλλά ισχυρότατο διακύβευμα, καθώς ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εξαλειφθεί και η οικονομία παραμένει σε περιδίνηση, εξελίσσονται οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων, παρότι «πρώιμες», καθώς η προεκλογική περίοδος βρίσκεται στην αφετηρία της και μερίδα των πολιτών σε διακοπές, αποτυπώνει εικόνα μεγάλης υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάκαμψης της Ν.Δ. μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αλλά και τους ΑΝΕΛ να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της επόμενης Βουλής. Παράλληλα, το δημοσκοπικό σημείο εκκίνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. προοιωνίζεται ότι τα δύο κόμματα θα κινηθούν σε ποσοστά αντίστοιχα των εκλογών του Ιουνίου του 2012, δηλαδή μεταξύ 28-32%, καθιστώντας απαγορευτικό τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι στην επόμενη Βουλή θα μετέχουν περισσότερα κόμματα –όπως διαφαίνεται, η Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη και ενδεχομένως το κόμμα Λεβέντη– ο πήχυς για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης θα είναι πιθανότατα υψηλότερος απ’ ό,τι στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ειδικότερα, εάν το άθροισμα των υπολοίπων των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κινείται στην περιοχή του 6%, το όριο της αυτοδυναμίας θα είναι άνω του 38%.

Επί της ουσίας, δηλαδή, οι διερευνητικές εντολές με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, που ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αποφύγει την περασμένη εβδομάδα, είναι το πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο, καθώς, μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεσμευθεί και στο εξωτερικό ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει νέα εκλογική αναμέτρηση. Υπ’ αυτή την έννοια, ως βασικό διακύβευμα της επερχόμενης αναμέτρησης, αλλά και κυρίαρχο των συζητήσεων στο παρασκήνιο, αναδεικνύεται ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, εάν θα υπάρξει, δηλαδή, κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με κορμό τη Ν.Δ., ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε ευρύτερες συνεργασίες με τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, παρά τα όσα υποστηρίζει στην παρούσα φάση ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να επιχειρήσει κυβέρνηση συνεργασίας με το Ποτάμι και, εάν τούτο είναι αναγκαίο από την αριθμητική της κάλπης, και με τη Φώφη Γεννηματά. Αντίστοιχες συνεργασίες είναι ευνόητο ότι μπορεί να οικοδομήσει και ο κ. Μεϊμαράκης. Ομως είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο κ. Θεοδωράκης –και η κ. Γεννηματά εάν είναι απαραίτητη η σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ– θα θελήσουν να αναλάβουν το κόστος εφαρμογής του νέου μνημονίου, με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να βρίσκεται στο απυρόβλητο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, η κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, όπου θα αναγκαστούν να συνυπάρξουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., μπορεί να καταστεί μονόδρομος.

Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος οι κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης ακολουθούν στο ζήτημα των συνεργασιών αποκλίνουσες στρατηγικές, που υπηρετούν όμως τις διαφορετικές εκλογικές τους στοχεύσεις. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να διεκδικεί την αυτοδυναμία και να αποκλείει την συμμετοχή του σε συμμαχική κυβέρνηση με άλλο κόμμα πλην των ΑΝΕΛ. Επί της ουσίας, όπως λέγεται, επιχειρεί να περάσει ένα έμμεσο δίλημμα στους ψηφοφόρους που, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, στη μεγάλη τους πλειονότητα επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Οτι, δηλαδή, «εάν θέλετε να στηρίξω το μνημόνιο, θα πρέπει να με ψηφίσετε και να με επανεκλέξετε πρωθυπουργό». Παράλληλα, η επιμονή του στη ρητορική της αυτοδυναμίας ερμηνεύεται από την ανάγκη του να επανασυσπειρώσει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αντλήσει από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, που υπερβαίνει το 15%, εκείνη τη μερίδα των ψηφοφόρων που «επιλέγει τον νικητή».

Αντιθέτως, ο κ. Μεϊμαράκης, παρότι έχει ως διακηρυγμένο στόχο την πρώτη θέση της Ν.Δ. στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, εμφανίζεται απολύτως ανοικτός στις συνεργασίες, όχι μόνο με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπό προϋποθέσεις και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ακολουθεί τη συγκεκριμένη στρατηγική, επειδή γνωρίζει πως, εάν «περιχαρακώσει» το 28% που έλαβε τον Ιανουάριο το κόμμα του και «επαναπατρίσει» ένα ποσοστό ψηφοφόρων που στράφηκαν τότε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πιθανότατα πρώτο κόμμα λόγω της υποχώρησης των δυνάμεων του κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή