Κάτω από τη βάση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Κάτω από τη βάση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα κατάρρευσης και σφοδρής δυσαρέσκειας για την απελθούσα κυβέρνηση αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η άποψη των πολιτών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδεινώθηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες, καθώς, σε σχέση με τον Απρίλιο, καταγράφεται πτώση στη «βαθμολόγησή» της σε όλους τους τομείς πλην της εγκληματικότητας και ασφάλειας. Θεωρείται δεδομένο ότι σημαντική επίδραση στη γνώμη των ερωτηθέντων άσκησαν παράγοντες όπως η εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες.

Ωστόσο, καθώς η αρνητική βαθμολόγηση δεν περιορίζεται μόνο στους τομείς που αφορούν την οικονομία, αλλά διατρέχει σχεδόν κάθε έκφανση της κυβερνητικής πολιτικής, η τελική εικόνα διαμορφώνει εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, ακόμη και σε τομείς όπως η παιδεία, η δημόσια διοίκηση και η υγεία, στους οποίους από μια κυβέρνηση που διακηρύσσει κοινωνικό προσανατολισμό θα ανέμενε κανείς καλύτερες επιδόσεις. Η δυσαρέσκεια από την εμπειρία της «πρώτης φοράς Αριστερά» κυβέρνησης αντικατοπτρίζεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεν το προβάδισμα με 25% έναντι 22% της Ν.Δ., έχοντας, ωστόσο, χάσει σημαντικό μέρος της δύναμής του σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δε, οι ΑΝΕΛ, εμφανίζονται να συγκεντρώνουν μόλις 2%, ποσοστό που τους αφήνει εκτός Βουλής.

Στο 6% βρίσκονται Ποτάμι και ΚΚΕ, στο 5,5% η Χ.Α., στο 5% η Λαϊκή Ενότητα, στο 4,5% το ΠΑΣΟΚ και η Ενωση Κεντρώων, ενώ στο 14,5% είναι οι αναποφάσιστοι.

Το έργο της κυβέρνησης αξιολογείται ως αρνητικό ή πολύ αρνητικό από το 56,5% των πολιτών, με μόλις το 16% να το θεωρεί θετικό ή πολύ θετικό. Παράλληλα, διάχυτη είναι η ανησυχία για το μέλλον, καθώς σε ποσοστό 65,5% οι πολίτες εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους μάλλον ή σίγουρα θα χειροτερεύσει, έναντι ποσοστού μόλις 5%, που εκτιμά ότι μάλλον ή σίγουρα θα βελτιωθεί. Την ίδια στιγμή, φόβο προκαλεί στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων (53%) η προοπτική εξόδου της χώρας από το ευρώ, έναντι του 13,5%, που απαντά ότι αυτό το ενδεχόμενο του δημιουργεί ελπίδα.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των επιδόσεών της κατά τομέα, στην οικονομία η κυβέρνηση βαθμολογείται κατά μέσο όρο με 2,9, με το 35,5% των πολιτών να τη βαθμολογεί με μηδέν και μόλις 1% να της δίνει δέκα, τον υψηλότερο βαθμό. Στην προηγούμενη μέτρηση, τον Απρίλιο, ο μέσος όρος της βαθμολογίας που είχε συγκεντρώσει η κυβέρνηση στην οικονομία ήταν 4,6.

Στη διαχείριση της μετανάστευσης αποτυπώνεται, επίσης επιδείνωση της κυβερνητικής επίδοσης, καθώς βαθμολογείται τώρα κατά μέσο όρο με 2,4, ενώ τον Απρίλιο είχε βαθμολογηθεί με 3. Το 43,5% των πολιτών, εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, βαθμολογούν με μηδέν, ενώ και σε αυτό τον τομέα, μόλις το 1% βαθμολογεί με δέκα.

Στην παιδεία, η μέση βαθμολογία της κυβέρνησης από τους πολίτες υποχωρεί στο 3,1 από 4,2 τον Απρίλιο. Εδώ, το 34,5% βαθμολογούν με μηδέν και το 1,5% με δέκα.

Υποχώρηση αποτυπώνεται και στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, με την κυβέρνηση να βαθμολογείται κατά μέσο όρο με 3,7, ενώ τον περασμένο Απρίλιο συγκέντρωνε 5,5, την υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας που μέτρησε η έρευνα. Περισσότεροι από έναν στους τέσσερις πολίτες, το 26,5%, έδωσαν μηδέν και το 1,5% έδωσε δέκα.

Στη δημόσια διοίκηση ο μέσος όρος βαθμολογίας των κυβερνητικών επιδόσεων πέφτει στο 3,2 από 4,5, που ήταν τον Απρίλιο, και ένας στους τρεις πολίτες, το 31%, βαθμολογεί με μηδέν και το 1,5% με δέκα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην υγεία, όπου η κυβέρνηση συγκεντρώνει βαθμολογία 3, έναντι 4,4 που είχε λάβει στην προηγούμενη μέτρηση. Το 34,5% βαθμολογεί με μηδέν και το 1% με 10.

Στον τομέα εγκληματικότητα και ασφάλεια, οι πολίτες βαθμολογούν την κυβέρνηση με 3,7, την ίδια ακριβώς βαθμολογία που της είχαν δώσει τον Απρίλιο. Εδώ, το 25,5% βαθμολογεί με μηδέν και το 1,5% με δέκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή