Αποσυσπείρωση και διάσπαση τρομάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Αποσυσπείρωση και διάσπαση τρομάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πανελλαδική συνδιάσκεψη σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη συσπείρωση των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος και της εκλογικής βάσης μπροστά στη νέα φάση της μάχης». Ετσι περιγράφεται σε σημείωμα της Κουμουνδούρου η εσωκομματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Στη φράση αυτή αποτυπώνεται η κυρίαρχη αγωνία του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του για την εκτεταμένη αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων που καταγράφεται στις πρώτες μετρήσεις. Επιπλέον, αποτυπώνεται η ανησυχία για το βάθος των επιπτώσεων που θα επιφέρουν στον κομματικό μηχανισμό η διάσπαση και οι αποχωρήσεις στελεχών προς το κόμμα του κ. Παν. Λαφαζάνη ή, κατά δεύτερο λόγο, η επιλογή σημαντικού αριθμού εξ αυτών να παραμείνουν μεν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να απέχουν από την προετοιμασία για την εκλογική αναμέτρηση. Στη χθεσινή του ομιλία στη συνδιάσκεψη, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε εμφατικά την ευρωπαϊκή προσήλωση του κόμματός του – «θα μπορούσαμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια, προσποιούμενοι ότι εκτός Ευρωζώνης θα ζούσαμε καλύτερα», αλλά «ματώσαμε για να διαπραγματευτούμε το δικαίωμα σε ένα καλύτερο αύριο, επιλέξαμε να αποφύγουμε την καταστροφή». Ο ίδιος, επιχειρώντας να μεταδώσει αισιοδοξία εντός και εκτός ακροατηρίου, τόνισε «παρά τις δυσκολίες θα περάσουμε τον δύσκολο κάβο, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Aριστερά, αλλά για τη χώρα».

Ωστόσο, το κλίμα που φθάνει τις τελευταίες εβδομάδες στην Κουμουνδούρου από στελέχη τοπικών οργανώσεων είναι μια ισχυρή αίσθηση απαξίωσης, η οποία συμπυκνώνεται στις επικρίσεις πολιτών ότι «όλοι ίδιοι είστε» και «το μόνο που ενδιαφέρει και εσάς είναι η παραμονή στην εξουσία, γι’ αυτό ψηφίσατε το νέο μνημόνιο».

Στην απάντηση αυτών των επικρίσεων θα στηριχθεί η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να πετύχει επανασυσπείρωση της κομματικής βάσης και των ψηφοφόρων, ενώ ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται να κινηθεί με μετρημένα ανοίγματα στην κατεύθυνση της διεύρυνσης. Στο πλευρό του στην Κουμουνδούρου μετακινήθηκε το στενό επιτελείο συνεργατών του στο Μαξίμου, δηλαδή οι κ. Ν. Παππάς, Α. Τσέκερης και η κ. Ολγα Γεροβασίλη, ενώ καταγράφεται «ολική επαναφορά» στο κόμμα του κ. Πάνου Σκουρλέτη. Το επικοινωνιακό επιτελείο συμπληρώνει η κ. Ράνια Σβίγκου.

Η προεκλογική ρητορική που θα αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βασισθεί σε τρία στοιχεία: στο ότι ο συμβιβασμός ήταν αναπόφευκτος, καθώς εναλλακτική ήταν η απόλυτη καταστροφή, στο ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», που θα επιχειρηθεί να στοιχειοθετηθεί με ανάδειξη των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, όπως το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την επαναπρόσληψη απολυμένων κ.ά., και στην προβολή του διακυβεύματος της επομένης των εκλογών, στο ποιος είναι περισσότερο κατάλληλος να εφαρμόσει τη συμφωνία και να κάνει τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Το πρόγραμμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους θα αφορά την παρουσίαση ισοδύναμων για την ανακούφιση από την εφαρμογή της συμφωνίας. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται σε ισοδύναμα που θα απευθύνονται σε ειδικές ομάδες, όπως οι αγρότες και οι νέοι, κατηγορίες στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων. Οι κ. Γ. Δραγασάκης, Αρ. Μπαλτάς, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, που ανέλαβαν τη διαμόρφωση του προγράμματος, εστιάζουν, επίσης, στο να αποπνέει κλίμα σταθεροποίησης της οικονομίας και ταχείας ομαλοποίησης της λειτουργίας των τραπεζών.

Η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσει η εικόνα του ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν. Ο κ. Τσίπρας θα έχει τον τελικό λόγο, ενώ επικεφαλής της ομάδας έχει τεθεί ο κ. Αλ. Φλαμπουράρης. Οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, πλην του κ. Γ. Πανούση και ενδεχομένως της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, θα μπουν στα ψηφοδέλτια, όπως και στη συντριπτική πλειονότητα οι γενικοί γραμματείς της απερχόμενης κυβέρνησης. Πέραν αυτών, οι νέες προσθήκες στα ψηφοδέλτια αναμένονται περιορισμένες, και τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι της προερχόμενης από τη ΔΗΜΑΡ κ. Μ. Γιαννακάκη και του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Μπόλαρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή