Ο σκληρός πυρήνας του νέου ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο αντεπίθεσης

Ο σκληρός πυρήνας του νέου ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο αντεπίθεσης

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της 14ης Αυγούστου, όταν η Βουλή ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, τα πάντα είχαν κριθεί και κανείς δεν αιφνιδιάστηκε. Η Αριστερή Πλατφόρμα είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις της, κομματικές οργανώσεις είχαν ήδη διασπαστεί με ψηφοφορίες κατά του μνημονίου, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη, πριν από την ψηφοφορία , κάποιοι εργάζονταν για λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Γρήγορα δημιουργήθηκε μια άτυπη ομάδα που ανέλαβε υποστηρίξει επικοινωνιακά, οργανωτικά και πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα και να ετοιμάσει το έδαφος για τις εκλογές. Επειτα από δύο πλήρως αποτυχημένες επικοινωνιακά κινήσεις, σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης και τη λειτουργία θερινών τμημάτων της Βουλής που προκάλεσαν σύγχυση, αποφασίστηκε τελικά να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Οι υπουργοί Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης και Πάνος Σκουρλέτης ήταν οι πρωταγωνιστές του πολιτικού σχεδιασμού και εκείνοι που ανέλαβαν να επιτίθενται, να αμύνονται και σε κάθε περίπτωση να «θωρακίσουν» τον Αλέξη Τσίπρα από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας. Ωστόσο, υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος και στη συγκράτηση των κομματικών δυνάμεων, καθώς ο γραμματέας Τάσος Κορωνάκης είχε αποστασιοποιηθεί πλήρως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, αρνούμενος να εμπλακεί σε αριστερό εμφύλιο. Μετά την παραίτησή του, την οργανωτική ευθύνη ανέλαβε ο Παναγιώτης Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, που λειτουργεί ως άτυπος γραμματέας. Αισθητή έγινε επίσης η αποστασιοποίηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου, η οποία πάντως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Πολιτική Γραμματεία, σε έναν ρόλο πιο διακριτικό στο επικοινωνιακό επιτελείο.

Οι δυνάμεις του κ. Τσίπρα τήρησαν διακριτική στάση στην τακτική της Λαϊκής Ενότητας να προκαλεί θόρυβο γύρω από τις παραιτήσεις μελών νομαρχιακών επιτροπών, δίνοντας την εντύπωση πλήρους εγκατάλειψης του Αλ. Τσίπρα, εικόνα που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ο τέως πρωθυπουργός διατηρεί πολλές κομματικές δυνάμεις. Η στάση αυτή αποδίδεται στο ότι με το τέλος των εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης σήμερα το βράδυ, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ολοκληρωθεί και για τον λόγο αυτό η αντεπίθεση θα αρχίσει από αύριο.

Το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Τσίπρα συγκροτήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και αποτελείται από τους Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Παππά, Νίκο Φίλη, Αγγελο Τσέκερη, Θανάση Καρτερό, Ολγα Γεροβασίλη. Ο Κώστας Πουλάκης είναι και πάλι ο άνθρωπος που θα αναλύει τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις του εκλογικού σώματος μαζί με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα παραμένουν, σε μεγάλο ποσοστό οι «53», που είναι πλέον η μοναδική ισχυρή τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους έντονους κλυδωνισμούς που υπέστη την περασμένη εβδομάδα , όταν έπρεπε να αποφασίσει ποιον δρόμο θα πάρει. Η κίνηση των «53» που έχει στους κόλπους της σημαντικά στελέχη, παρέμεινε με τον κ. Τσίπρα, όχι τόσο γιατί ταυτίζεται με το μνημόνιο, όσο επειδή δεν την ενώνει τίποτα με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Ράνια Σβίγκου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος (μέλος της Π.Γ.), παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ , είτε ενεργητικά, είτε πιο αποστασιοποιημένοι όπως είναι ο πρώην γραμματέας Τάσος Κορωνάκης. Με τον τέως πρωθυπουργό μένουν δεκάδες βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές που ήταν στα ψηφοδέλτια του Ιανουαρίου, ενώ στο σύνολό τους μένουν οι λεγόμενοι ΠΑΣΟΚογενείς με βασικό εκφραστή τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αλέξη Μητρόπουλο. Στο πλευρό του τέως πρωθυπουργού τάχθηκε η «Πλατφόρμα 2010» με τους Παπαδημούλη, Μπαλάφα, Στάικο κ.λπ. Ηχηρή η απουσία της Ρένας Δούρου, όχι μόνο από τη δήλωση της «Πλατφόρμας 2010», αλλά και η γενικότερη αποστασιοποίησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη διάσπαση, τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι κρυφό μυστικό στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κ. Δούρου, αν και δεν το ομολογεί, έχει ηγετικές φιλοδοξίες και για τον λόγο αυτό τηρεί αποστάσεις από τις εξελίξεις για να μην ταυτιστεί με το μνημόνιο και να μην υποστεί φθορά.

Ξεχωριστή είναι η παρουσία αλλά και η στήριξη που είχε ο κ. Τσίπρας από τον τέως υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον Χρ. Σπίρτζη, ενώ κορυφαίος παράγοντας, παρά την εσωτερική αμφισβήτηση που δέχθηκε την περίοδο των διαπραγματεύσεων, παραμένει ο Γιάννης Δραγασάκης. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του Γιώργου Χουλιαράκη ως υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών έγινε έπειτα από πρόταση του Γιάννη Δραγασάκη, προκειμένου να ελέγχει την οικονομία κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα, αφού συμμετείχε από την αρχή στη διαπραγματευτική ομάδα.

Σε άλλο υπουργείο

Πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Δραγασάκης ήθελε προ πολλού να αναλάβει ο κ. Χουλιαράκης το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά δεν το είχε δεχθεί ο πρωθυπουργός. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ένα από τα θέματα που διαπραγματεύθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον κ. Τσίπρα δεν ήταν τόσο η θέση του τέως υπουργού στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, καθώς έχει διασφαλίσει εκλόγιμη θέση, όσο αν θα συνεχίσει να είναι υπουργός Οικονομικών, καθώς οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τον κ. Τσακαλώτο να θέλει άλλο υπουργείο, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει το μνημόνιο, το οποίο, ούτως ή άλλως θεωρεί μη εφαρμόσιμο, τουλάχιστον στην ολότητά του, κάτι που μένει να αποδειχθεί μετεκλογικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση. Υπάρχει και η άποψη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ότι ο κ. Τσίπρας αλλά και συνεργάτες του εμπιστεύονται τον κ. Τσακαλώτο περισσότερο από τον κ. Χουλιαράκη, τον οποίο θεωρούν καλό τεχνοκράτη, αλλά χωρίς πολιτικές ικανότητες, κάτι που κατά την άποψή τους διαθέτει ο κ. Τσακαλώτος. Για τον κ. Τσακαλώτο, από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση, θα έχει σημαντικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή