Δύσκολος αγώνας επιβίωσης για ΑΝΕΛ

Δύσκολος αγώνας επιβίωσης για ΑΝΕΛ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βαριά σκιά της πρόσφατης συμφωνίας κυβέρνησης–πιστωτών, πέραν της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό περιβάλλον και για τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι στα πρώτα κύματα των δημοσκοπήσεων εμφανίζονται να μην εξασφαλίζουν με βεβαιότητα την είσοδό τους στη Βουλή. Και αυτό, παρά τη σπουδή του παραιτηθέντος πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα να διαμηνύσει ότι, αν δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία, η μόνη δύναμη με την οποία ο ίδιος μπορεί να συνεργαστεί είναι το κόμμα του κ. Καμμένου, με το οποίο η σχέση δοκιμάστηκε επιτυχώς.

Η παρέμβαση αυτή του κ. Τσίπρα υπήρξε με έναν τρόπο η ανταπόδοση στον σκληρό αγώνα που έδωσε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Καμμένος, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συντεταγμένη παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις κρίσιμες ψηφοφορίες για το νέο μνημόνιο.

Ο κ. Καμμένος αλλά και το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας «ξόρκιζε» το σενάριο της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, διότι με τις εκλογές-εξπρές θα έχαναν οι ΑΝΕΛ τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους έναντι του έντονα αντιμνημονιακού ακροατηρίου τους. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο της ηγεσίας της Ν.Δ., η οποία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τμήμα των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, βάζοντάς τους διαρκώς στο «κάδρο» της νέας συμφωνίας. Ενδεικτική της αγωνίας τους ήταν η προσπάθεια που καταβλήθηκε στο παρασκήνιο για κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ ή, για την ακρίβεια, για «ενσωμάτωση» των βουλευτών των ΑΝΕΛ στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος, η οποία, ωστόσο, προσέκρουσε στις εντονότατες αντιδράσεις στο στρατόπεδο του κ. Τσίπρα.

Οι «οιωνοί» φαντάζουν σήμερα απειλητικοί  για  τους  Ανεξάρτητους Ελληνες,  οι  οποίοι  μπαίνουν στην τελική ευθεία των εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να τους δείχνουν να «αγκομαχούν» για την είσοδό τους  στη Βουλή, τον κ. Καμμένο να υφίσταται δημόσια αποδοκιμασία για την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό και έναν απερχόμενο  υφυπουργό  του, τον κ. Π. Χαϊκάλη, να επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι η ύπαρξη off shore εταιρείας, την οποία σημειωτέον αποκάλυψαν βουλευτές της Ν.Δ., δεν  είναι  τόσο  γκρίζα  υπόθεση όσο δείχνει.

Κλίμα απογοήτευσης

Τα στελέχη των ΑΝΕΛ μνημονεύουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης του Ιανουαρίου, όπου επίσης καταγραφόταν πιθανή αδυναμία του κόμματος να περάσει το 3%, για να μετριάσουν το κλίμα απογοήτευσης και εκνευρισμού που επικρατεί στο εσωτερικό τους. Τότε, ωστόσο, οι συνθήκες ήσαν εντελώς διαφορετικές τόσο για το κόμμα του κ. Καμένου όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε το κόμμα του κ. Τσίπρα «κάλπαζε» για την εξουσία, υποσχόμενο ανατροπή των μνημονίων, και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ πρόβαλε το κόμμα του, μέσα από μία κατά γενική εκτίμηση πετυχημένη προεκλογική εκστρατεία, ως «το αναγκαίο καλό» μιας πιθανής συγκυβέρνησης. Σήμερα, η «Λαϊκή Ενότητα» του κ. Παν. Λαφαζάνη διεκδικεί το σκληρό αντιμνημονιακό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, και το κλίμα ακραίας πόλωσης υπό το οποίο αναμένεται να δοθεί η μάχη ανάμεσα στην κυβερνητική παράταξη και την αντιπολίτευση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τον αγώνα των ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή