Νέο «σιδηρούν παραπέτασμα»

Νέο «σιδηρούν παραπέτασμα»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη η Ελλάδα όρθωσε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σιδερένιο φράκτη, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, στα σύνορά της για να εμποδίσει την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών και (αργότερα) προσφύγων μέσω του Εβρου. Ακολούθησε η Βουλγαρία, που και εκείνη υψώνει τον δικό της, συνολικού μήκους 160 χιλιομέτρων, φράκτη στα σύνορά της με την Τουρκία, χώρα-τροφοδότη της Ευρώπης με πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν.

Τώρα, με φράκτη αγκαθωτού ατσαλένιου συρματοπλέγματος 190 χιλιομέτρων και ύψους τεσσάρων μέτρων, φράσσει τη μεθόριό της με τη Σερβία η Ουγγαρία.

Ποιος έχει σειρά; Οι Σέρβοι καλοβλέπουν –κάποιοι πολιτικοί τους το φωνάζουν– και αυτοί την ιδέα να φτιάξουν τον δικό τους φράκτη για να αποτρέψουν τη διέλευση των ροών στα σύνορά τους με τη FYROM, οι αρχές της οποίας επιχείρησαν να εμποδίσουν, ανεπιτυχώς, τη μαζική εισβολή στο ύψος της Ειδομένης προσφύγων απλώνοντας αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

Ενα νέο, άτυπο, «σιδηρούν παραπέτασμα» πάει να ορθωθεί από τη λεκάνη των Καρπαθίων μέχρι τις ακτές του βορείου Αιγαίου, με στόχο να «προστατευθεί» η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, από κύματα προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής και παράνομων μεταναστών από πάμφτωχες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Οι χώρες προορισμού όλων αυτών προσποιούνταν στην αρχή ότι δεν τις αφορούσε το πρόβλημα, προσπαθώντας να μείνουν «έξω από αυτό». Και για να μην τις ακουμπήσει στο μέλλον, έκριναν πως έπρεπε να οργανώσουν την άμυνά τους, μακριά από την «αυλή» του σπιτιού τους, με την «οχύρωση» των περασμάτων. Χρηματοδότησαν, λοιπόν, το «σφράγισμα» της κυριότερης έως τότε χερσαίας πύλης εισόδου παράνομων μεταναστών και –αργότερα– προσφύγων πολέμου, των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο στην αρχή και στη συνέχεια αυτής στη μεθόριο της Βουλγαρίας με την Τουρκία.

Ανθρώπινο τσουνάμι

Τα μονοπάτια έκλεισαν στη στεριά, στον Εβρο, όμως καθώς αγρίεψαν τα πράγματα στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ και η Τουρκία πλημμύρισε με γυναικόπαιδα που έφευγαν για να σωθούν, ξέσπασε ανθρώπινο τσουνάμι στο Αιγαίο, που απειλεί να «πνίξει» όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την πλούσια Ευρώπη, την οποία έχουν επιλέξει στη συντριπτική τους πλειονότητα για να εγκατασταθούν.

Με το που άρχισαν να χτυπούν την πόρτα των χωρών αυτών ολοένα περισσότερα καραβάνια, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αποφάνθηκαν πως η δεύτερη «γραμμή άμυνας» έπρεπε να οργανωθεί στην Ουγγαρία, με την ανέγερση του μεγαλύτερου σιδερένιου αγκαθωτού φράκτη στην Ευρώπη, με «ενισχύσεις» από τη Γερμανία και την Αυστρία, πέραν των χιλιάδων Ούγγρων φρουρών…

Προτού ακόμα ολοκληρωθεί, ο φράκτης προκάλεσε ένταση στις ουγγροσερβικές σχέσεις, με το Βελιγράδι να διαμαρτύρεται ότι θα εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη Σερβία απειλώντας την κοινωνική και οικονομική της σταθερότητα.

Ωστόσο, «οι φράκτες δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, δεν αρκούν να ανακόψουν τις ροές. Απλώς τα καραβάνια άλλαξαν δρόμους», τόνισε στην «Κ» ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

Και οι περισσότεροι πλέον συμφωνούν στη διευκόλυνση, στην καταγραφή και στην αναλογική διασπορά των προσφύγων πολέμου στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως ότου επικρατήσει ειρήνη και εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή. Αυτό πάντως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή