Μεταρρυθμίσεις για αποφυγή Grexit

Μεταρρυθμίσεις για αποφυγή Grexit

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με την αβεβαιότητα που συνήθως προκαλούν οι εκλογές, αυτές που θα διεξαχθούν σε τρεις εβδομάδες στην Ελλάδα μπορεί να φέρουν στην εξουσία μια σταθερή κυβέρνηση που θα είναι αφοσιωμένη στην υλοποίηση του μνημονίου, εκτιμά σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Χανγκ Τραν, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που αποτελεί ουσιαστικά την παγκόσμια ένωση τραπεζών. Ο κ. Τραν χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, επειδή για πολλά χρόνια οι δόσεις εξυπηρέτησής του θα είναι πολύ χαμηλές, ενώ μιλά για bail in στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές προτεραιότητας των ελληνικών τραπεζών.

– Πώς βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα, μετά την πρόσφατη συμφωνία για νέα χρηματοδότηση;

– Με τη συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα, η Ελλάδα είναι εκτός της λίστας της κρίσης. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

– Το Grexit αποτελεί παρελθόν, ή είναι ακόμη πιθανό να συμβεί;

– Ολα εξαρτώνται από την υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου. Με δεδομένη την ατμόσφαιρα που επικρατεί στους λαούς των χωρών που έχουν δανείσει την Ελλάδα, οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις του προγράμματος θα είναι αυστηρές και η οποιαδήποτε διολίσθηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση της εκταμίευσης προκαλώντας άγχος. Αλλά οι Ελληνες πολίτες έχουν δείξει ότι επιθυμούν να παραμείνουν εντός της Ευρωζώνης, έτσι οι προσπάθειές τους για να προχωρήσει το πρόγραμμα θα περιορίσουν τον κίνδυνο ενός Grexit.

– Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το νέο μνημόνιο;

– Είναι σημαντικό από τη στιγμή που δείχνει πως μια κυβέρνηση με λαϊκή υποστήριξη έχει τώρα δεσμευθεί στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.

– Η διενέργεια και νέων εκλογών εκπέμπει αστάθεια ή μήπως αυτές είναι διαφορετικές;

– Οι εκλογές γεννούν, φυσικά, αβεβαιότητα, αλλά αυτές μπορεί να αποσαφηνίσουν το πολιτικό σκηνικό και να φέρουν στην εξουσία μια σταθερή κυβέρνηση που θα είναι αφοσιωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος.

– Θεωρείτε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο;

– Εκτός της ανάγκης αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας – κυρίως προς χώρες και θεσμούς της Ε.Ε. – είναι βιώσιμο υπό την έννοια ότι για πολλά χρόνια οι δόσεις για την εξυπηρέτησή του θα είναι πολύ χαμηλές ως απόρροια της μακράς ωρίμανσης του χρέους που έχει μέσο όρο 35 χρόνια, και των μειωμένων επιτοκίων.

– Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χειρισμού του θέματος του χρέους;

– Εάν η αξιολόγηση στο τέλος του έτους ολοκληρωθεί με επιτυχία, οι πιστωτές θα εξετάσουν την παροχή επιπρόσθετης ελάφρυνσης μέσα από επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων. Ο προβλεπόμενος υψηλός λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2020, δεν έχει καμία πρακτική οικονομική επίπτωση σήμερα, πέρα από τη δημιουργία μιας περιρρέουσας αίσθησης.

– Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα;

– Είναι σημαντική για να παράσχει την τεχνογνωσία που διαθέτει για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και γιατί ενισχύει την αίσθηση νομιμοποίησης του προγράμματος στις χώρες που έχουν δανείσει την Ελλάδα.

– Αναμένετε ότι θα υπάρξει «κούρεμα»;

– Εάν οι ελληνικές τράπεζες επρόκειτο να ανακεφαλαιοποιηθούν με δημόσια χρηματοδότηση, όπως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης, οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές προτεραιότητας (senior unsecured) είναι πιθανό να υποστούν bail in.

Η κρίση στην Κίνα

– Πώς αποτιμάτε την πρόσφατη κρίση στην Κίνα;

– Η απότομη έκρηξη πωλήσεων στις αγορές της Κίνας αντανακλά μια διόρθωση στη φούσκα που είχε δημιουργηθεί όταν το χρηματιστήριο της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 110% σε διάστημα επτά μηνών, από τον Νοέμβριο του ’14 μέχρι τον περασμένο Ιούνιο. Η διόρθωση προκλήθηκε από τις ενδείξεις για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ιδιαίτερα της σαφούς πτώσης στη βιομηχανική παραγωγή, στις εξαγωγές και στα κέρδη των επιχειρήσεων. Με δεδομένες τις διορθώσεις που σημειώθηκαν, οι κινεζικές μετοχές εξακολουθούν να δείχνουν ελαφρώς υπερτιμημένες σε σχέση με τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών.

– Οι πιθανές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα;

– Η υποχώρηση της ζήτησης για προϊόντα από την Ευρωζώνη προς την Κίνα, όπως και η ενίσχυση του ευρώ πλήττουν τις εξαγωγές της Ευρωζώνης. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα αυτή καθ’ αυτή είναι ελάχιστες, αλλά η οποιαδήποτε αποδυνάμωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δεν είναι καλό νέο για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή