«Μαύρος» Αύγουστος για τις θεαματικές αεροπορικές επιδείξεις διεθνώς

«Μαύρος» Αύγουστος για τις θεαματικές αεροπορικές επιδείξεις διεθνώς

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαύρη» χαρακτηρίστηκε η περίοδος των τελευταίων ημερών για την πολιτική αεροπορία, καθώς τρία αεροπορικά δυστυχήματα, κατά τη διάρκεια θεαματικών επιδείξεων, προκάλεσαν δεκάδες θύματα βυθίζοντας στο πένθος τη Βρετανία, την Ελβετία και τη Σλοβακία. Ταυτόχρονα επανέφεραν στο προσκήνιο ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον πρέπει να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους επιδείξεις.

Ειδικότερα στη Βρετανία, ακόμα και μία εβδομάδα μετά, δεν ήταν απόλυτα ακριβής ο αριθμός των θυμάτων. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον είκοσι άτομα όταν ένα αεροσκάφος Hawker Hunter συνετρίβη στο οδόστρωμα και σε αυτοκίνητα που κινούνταν επί του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο Σόρχαμ, κοντά στο Μπράιτον, όπου γινόταν η επίδειξη. Ερασιτεχνικό βίντεο κατέγραψε τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν όταν το αεροπλάνο προσέκρουσε στο έδαφος, αφού είχε ολοκληρώσει το «ακροβατικό πρόγραμμα». Η διαδικασία αναγνώρισης αλλά και ο μεγάλος αριθμός των θεατών, των ποδηλατών, όπως και επιβαινόντων σε μοτοσικλέτες, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Το καλό νέο αλλά παράδοξο ήταν ότι βαριά τραυματισμένος διασώθηκε ο χειριστής του αεροσκάφους.

Μετά το δυστύχημα η Βρετανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται στη διαδικασία επαναξιολόγησης των κανόνων που ισχύουν σε αυτές τις επιδείξεις. Από την πρώτη στιγμή, όμως, επιβλήθηκαν κάποιοι περιορισμοί στα παλαιότερα αεροσκάφη που μετέχουν σε τέτοιες επιδείξεις, όπως ήταν και αυτό που προκάλεσε την τραγωδία της περασμένης εβδομάδας. Ειδικότερα, ο ρυθμιστικός φορέας της πολιτικής αεροπορίας αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι οι επιδείξεις που θα πραγματοποιούνται από τέτοια παλαιότερα αεροπλάνα θα περιορίζονται στην πραγματοποίηση «προσεγγίσεων», ενώ απαγορεύονται τα ακροβατικά «υψηλής ενέργειας». Επίσης τέθηκαν περιορισμοί και στα αεροσκάφη τύπου Hawker Hunter, σαν αυτό δηλαδή που προκάλεσε το δυστύχημα.

Η ίδια ελεγκτική αρχή, εξάλλου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν δέκα θανατηφόρα δυστυχήματα σε διάφορες αεροπορικές επιδείξεις. Ομως το πιο πρόσφατο είναι το πρώτο στο οποίο «ενεπλάκησαν» και άλλοι εκτός του πληρώματος.

Το πιο θανατηφόρο δυστύχημα κατά τη διάρκεια επιδείξεων συνέβη το 1952 όταν ο κινητήρας ενός υπερηχητικού De Havilland 110 κατέπεσε πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε την Αεροπορική Εκθεση Φαρνμπορόου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 θεατές και το διμελές πλήρωμα.

Τραγωδία συνέβη και σε αεροπορική επίδειξη στο χωριό Ντιτίνγκεν, κοντά στη Βασιλεία της Ελβετίας. Δύο μικρά αεροσκάφη που συμμετείχαν σε σχηματισμό τριών αεροπλάνων κατέπεσαν στο έδαφος, αφού προηγουμένως και ενώ βρίσκονταν εν πτήσει, το ένα «ακούμπησε» το φτερό του άλλου. Το αυτόματο σύστημα διάσωσης του ενός αεροσκάφους δεν τέθηκε σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να συντριβεί πάνω σε ένα στάβλο και ο πιλότος του να σκοτωθεί. Ο πιλότος του δεύτερου αεροπλάνου κατάφερε να το εγκαταλείψει καθώς έπεφτε, με αλεξίπτωτο.

Τυχεροί αλεξιπτωτιστές

Αλλη μια τραγική ημέρα ήταν η περασμένη Πέμπτη όταν δύο αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν δεκάδες αλεξιπτωτιστές, συγκρούστηκαν στον αέρα, ενώ πετούσαν πάνω από τη δυτική Σλοβακία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα. Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, οι 31 αλεξιπτωτιστές οι οποίοι επιβίωσαν της τραγωδίας επειδή κατάφεραν να κάνουν χρήση των αλεξιπτώτων τους. Και σε αυτή την περίπτωση οι αλεξιπτωτιστές μεταφέρονταν για να λάβουν μέρος σε αεροπορικές επιδείξεις στη Σλάβνιτσα.

Μπορεί η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε «μαύρη», όμως επί χρόνια σκοτώνονται πολλοί κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων. Ενα από τα χειρότερα δυστυχήματα συνέβη στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας στις 28 Αυγούστου του 1988. Κατά την πραγματοποίηση των ακροβατικών από τα «τρίχρωμα βέλη», το σμήνος επιδείξεων της πολεμικής αεροπορίας της Ιταλίας, τρία αεροσκάφη συγκρούστηκαν μεταξύ τους και κατέπεσαν στο έδαφος, ένα εξ αυτών στους θεατές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 67 άτομα και οι τρεις πιλότοι. Ωστόσο, ούτε αυτή η μεγάλη τραγωδία στάθηκε αφορμή να απαγορευθούν οι αεροπορικές θεαματικές επιδείξεις.

Στις 27 Ιουνίου 2002, στην αεροπορική επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Sknyliv, κοντά στο Λβιβ ένα Sukhoi Su-27, των «Ουκρανικών Ιεράκων» του σμήνους επιδείξεων της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη κατά τη διάρκεια ακροβατικού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 77 άτομα, εκ των οποίων 28 παιδιά, και να τραυματιστούν 543. Οι δύο χειριστές, και σε αυτή την περίπτωση, διασώθηκαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή