Κοίτασμα αερίου-μαμούθ στην Αίγυπτο

Κοίτασμα αερίου-μαμούθ στην Αίγυπτο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Μεσογείου εκτιμάται πως ανακάλυψε ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni στην Αίγυπτο. Το κοίτασμα εντοπίστηκε σε βάθος 1.450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, απέχει 190 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Αιγύπτου και υπολογίζεται πως έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Πρόκειται για το οικόπεδο Ζορ και μπορεί να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της Αιγύπτου για τις επόμενες δεκαετίες, με πιθανή την προοπτική και εξαγωγών όπως εικάζουν οικονομικοί αναλυτές.

Απευθυνόμενος στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, επισήμανε πως η ανακάλυψη αυτή «αλλάζει όλο το παιχνίδι για την Αίγυπτο. Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα αλλά και για τη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Δεν προσδιόρισε τη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η αξιοποίηση του κοιτάσματος αλλά άφησε να εννοηθεί πως η διαδικασία δεν θα είναι τόσο χρονοβόρα διότι βρίσκεται κοντά στις μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου που διαθέτει η Eni στην Αίγυπτο.

Η Eni, ένας ενεργειακός κολοσσός με κεφαλαιοποίηση περίπου 54 δισ. ευρώ, δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο πάνω από μια 60ετία μέσω της θυγατρικής IEOC. Eίναι μια από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας στην Αίγυπτο που αντιστοιχεί σε 200.000 βαρέλια πετρελαίου σε ημερήσια βάση. Τον Ιούνιο, η Eni υπέγραψε συμφωνία εκμετάλλευσης με το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, ύψους 2 δισ. δολαρίων, ενώ είχε προηγηθεί μνημόνιο συνεργασίας τον Μάρτιο για τη διεξαγωγή ερευνών στο Σινά, τον κόλπο του Σουέζ, τη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου.

Με την ανακάλυψη του κοιτάσματος, η Αίγυπτος μπορεί να αποτελέσει εκτός του Ισραήλ και έως έναν βαθμό της Κύπρου μια ακόμη χώρα με πλούσια δραστηριότητα στην παραγωγή φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Προβλέπεται, μάλιστα, να ανατρέψει σχέδια του Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος έχει αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια ως προς την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή