1,3 δισ. ευρώ κόστισαν τα capital controls στον τζίρο των εμπόρων

1,3 δισ. ευρώ κόστισαν τα capital controls στον τζίρο των εμπόρων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του καλοκαιρινού τζίρου για τις εμπορικές επιχειρήσεις φέτος, καθώς από τα 10,6 δισ. ευρώ, που ήταν ο τζίρος του λιανεμπορίου το καλοκαίρι του 2014, το 2015 εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 9,3 δισ. ευρώ.

Η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων επηρέασε καθοριστικά την καταναλωτική συμπεριφορά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης του τζίρου, που υπολογίζεται στο 1,1 δισ. ευρώ, εντοπίζεται την επίμαχη περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ βασικό χαρακτηριστικό της ίδιας περιόδου είναι η μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε διαρκή αγαθά (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αυτοκίνητα κ.ά.), αλλά και η διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος, που δεκαπλασιάστηκε.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ σε επιχειρήσεις για τις θερινές εκπτώσεις, τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κορκίδη, ότι, λόγω των capital controls, οι φετινές εκπτώσεις πέρασαν εντελώς «απαρατήρητες», κάνοντας μάλιστα λόγο για «οικονομικό και πολιτικό Αρμαγεδδώνα με τραγικά αποτελέσματα για το σύνολο του ελληνικού εμπορίου». Η αναλυτική εξέλιξη του καλοκαιρινού τζίρου στο λιανικό εμπόριο δείχνει το 2015 κατανάλωση 7,05 δισ. ευρώ σε τρόφιμα και καύσιμα (6,51 δισ. το 2014), ενώ μόνο 2,24 δισ. ευρώ στους λοιπούς υποκλάδους της εμπορικής δραστηριότητας, από τα 4,08 δισ. το 2014. Τον Ιούλιο του 2015 η ζήτηση για τρόφιμα και καύσιμα ήταν αυξημένη κατά περίπου 25% σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς συνέπεσε με τους φόβους για την επίτευξη συμφωνίας ή όχι με τους πιστωτές. Αντίστροφα επέδρασε η αβεβαιότητα της περιόδου στους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου, που κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά περίπου – 75%. Τον Αύγουστο η κατάσταση εξομαλύνθηκε έως έναν βαθμό, καθώς η ζήτηση για τρόφιμα και καύσιμα παρουσίασε άνοδο κατά +5% σε σύγκριση με την προσδοκώμενη αγοραστική δαπάνη, με τους λοιπούς κλάδους να εμφανίζουν συρρίκνωση του τζίρου τους κατά περίπου -45%. Μεγάλος χαμένος υπήρξε ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης, στον βαθμό που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου κατά 80% τον Ιούλιο και κατά 60% τον Αύγουστο.

Ο κλάδος του οικιακού εξοπλισμού ήταν αυτός που πιέστηκε λιγότερο την επίμαχη περίοδο της επιβολής περιορισμών, καθώς το 17% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε ότι δεν παρατήρησε αλλαγή στην αγοραστική κίνηση, το 14% ανέφερε αύξηση, ενώ η μείωση που δήλωσε η συντριπτική πλειοψηφία ήταν μικρότερη σε σχέση με την καθίζηση που υπέστησαν άλλοι κλάδοι, όπως ο κλάδος ένδυσης, αλλά και των ειδών ψυχαγωγίας και επιμορφωτικών ειδών.

Η έρευνα του ΙΝΕΜΥ επιβεβαιώνει την εικόνα για τη διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, λόγω της επιβολής των capital controls, που, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, δεκαπλασιάστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τo 44% των ερωτώμενων δήλωσε ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν κυρίως μετρητά έναντι 80% στις περσινές εκπτώσεις, το 32% κυρίως πιστωτικές κάρτες έναντι μόλις 3% πέρυσι και το υπόλοιπο 24% και τους δύο τρόπους το ίδιο. Η χρήση του πλαστικού χρήματος αποτέλεσε την πρώτη επιλογή στην αγορά προϊόντων που συσχετίζονται με τον οικιακό εξοπλισμό, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ., με ποσοστό 36% έναντι των μετρητών, που το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 33%.

Το γεγονός ότι η εκπτωτική περίοδος συνέπεσε με το μέτρο του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων δεν ερμηνεύει μόνο τη στροφή του αγοραστικού κοινού στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Ερμηνεύει επίσης και τη μετατόπιση της καταναλωτικής συμπεριφοράς σε διαρκή καταναλωτικά είδη, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που, λόγω του φόβου του «κουρέματος», προτίμησαν να δαπανήσουν τα χρήματα που είχαν σε αποταμιεύσεις στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή εκπτωτική περίοδος για 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή, με τη μείωση να ξεπερνά μεσοσταθμικά το 30%, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή