Ανοιχτό το θέμα επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ανοιχτό το θέμα επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, καθώς δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται διακομματική συναίνεση στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αναστολή του μέτρου επιβολής ΦΠΑ στα δίδακτρά τους. Αν και από το οικονομικό επιτελείο επιχειρούσαν τις τελευταίες ημέρες να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές και να αποσπάσουν τη συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αυτό δεν κατέστη εφικτό, με συνέπεια να εκδοθεί εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που παρατείνει για 8 ημέρες τις προθεσμίες για να ενταχθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο καθεστώς ΦΠΑ.

Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι προσπάθειες συνεννόησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δίχως ωστόσο να προεξοφλείται συμφωνία. Χθες, πάντως, από την Πάτρα, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης απέδωσε την εμπλοκή στην άρνηση του ίδιου του κ. Αλ. Τσίπρα, προειδοποιώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιμείνουν σε μία απόφαση εμφανώς αντίθετη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η ΓΓΔΕ δίνει παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου στα εκπαιδευτήρια, προκειμένου να μεταβούν στην εφορία και να ενταχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι η έκδοση της ΠΝΠ είναι τυπική υπόθεση, όπως ενημερώθηκαν από το ΥΠΟΙΚ, και πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση το «πάγωμα» εφαρμογής της διάταξης για διάστημα δύο μηνών. Σε περίπτωση πάντως που δοθεί δίμηνη παράταση, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές ισοδύναμα περίπου 350 εκατ. ευρώ. Αλλιώς ενδέχεται να θεωρηθεί από τους δανειστές μονομερής ενέργεια.

Οι συζητήσεις για το «πάγωμα» του μέτρου είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα μετά και την επιστολή της Κομισιόν που ουσιαστικά έδινε την έγκρισή της, όπως είχε παρουσιάσει η «Κ» στο φύλλο της 28ης Αυγούστου. Το χθεσινό πισωγύρισμα προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων. «Οι του ΣΥΡΙΖΑ άλλα λένε το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα αποφασίζουν το βράδυ. Εάν κρίνουν ότι πρέπει να επιβληθεί ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, γιατί είναι σχολεία των πλουσίων, είναι γελασμένοι. Εάν πιστεύουν ότι το μέτρο είναι δίκαιο, ας προσλάβουν το προσωπικό του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που έκλεισε στον Πειραιά σήμερα» ανέφερε χθες με οργή στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Μπ. Κυραϊλίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή