ΗΠΑ: Οι αναδυόμενες αγορές προτρέπουν την Fed να αυξήσει τα επιτόκια

ΗΠΑ: Οι αναδυόμενες αγορές προτρέπουν την Fed να αυξήσει τα επιτόκια

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεντρικοί τραπεζίτες από διάφορες περιοχές του κόσμου δήλωσαν στους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ, ότι έχουν προετοιμασθεί για μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και ότι θα προτιμούσαν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει στην κίνηση αυτή χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Στις ιδιωτικές και δημόσιες τοποθετήσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου των κεντρικών τραπεζιτών, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Jackson Hole των ΗΠΑ, το μήνυμα των επισκεπτών κεντρικών τραπεζιτών ήταν ότι η Fed έχει στείλει το μήνυμα πως θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της και πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σε παγκόσμιο επίπεδο όσο πιο έτοιμες μπορούν, μετά από μία μακρά περίοδο ανατίμησης του δολαρίου.

Η σύναξη των κεντρικών τραπεζιτών έγινε στο τέλος μίας εβδομάδας με πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές, όπου ο δείκτης Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης βούλιαξε κατά 1.000 μονάδες την περασμένη Δευτέρα λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά ανέκαμψε και διαμορφώθηκε υψηλότερα στο τέλος της εβδομάδας. Ορισμένοι απέδωσαν την αστάθεια των αγορών στα σχόλια αξιωματούχων της Fed ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, για τον κορυφαίο κεντρικό τραπεζίτη του Μεξικό, Αγκουστίν Κάρστενς, μία αύξηση των επιτοκίων από τη γειτονική του χώρα, στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα οικονομικής ευρωστίας, έστω και αν αυτή θα αναγκάσει και το Μεξικό, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανάπτυξη, να αυξήσει τα επιτόκια του σε λίγες ημέρες. «Εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια, αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι έχει την άποψη πως ο πληθωρισμός αυξάνεται και, το πιο σημαντικό, ότι η ανεργία μειώνεται και η οικονομία ανακάμπτει», δήλωσε ο Κάρστενς σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, προσθέτοντας: «Για εμάς, αυτά είναι πολύ καλά νέα».

Ενώ ο Γιάο Γιουντόνγκ, επικεφαλής του ερευνητικού ιδρύματος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας για χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά θέματα, κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη Fed για την αναταραχή στις αγορές και δήλωσε ότι πρέπει να καθυστερήσει η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες από τις αναδυόμενες αγορές, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Ρόιτερς στο Jackson Hole, συμμερίστηκαν την άποψη του Κάρστενς.

Το τέλος των επί περισσότερο από μία εξαετία σχεδόν μηδενικών αμερικανικών επιτοκίων θα προκαλέσει ένα κύμα επώδυνων προσαρμογών, καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν την πιθανότητα ενός ακόμη πιο ισχυρού δολαρίου καθώς και εκροών κεφαλαίων από ορισμένες αναδυόμενες αγορές και μεταβολές στις σχετικές τιμές των εμπορεύσιμων αγαθών. Το τέλος της αβεβαιότητας, ωστόσο, για τους υπεύθυνους για τη χάραξη των πολιτικών, θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτές τις δυσκολίες.

Υπάρχουν βέβαια και οι αντίπαλοι μίας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, κυρίως η κεντρική τράπεζα της Κίνας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει από τη Fed να την καθυστερήσει έως ότου η παγκόσμια οικονομία είναι πιο σταθερή. Ακόμη και συχνοί επικριτές της Fed, όμως, δήλωσαν στο Jackson Hole ότι έρχεται η ώρα την αύξηση των επιτοκίων. «Είναι ένα, από πολύ καιρό αναμενόμενο, ενδεχόμενο.

Πρέπει να γίνει κάποτε – όλοι ξέρουν ότι πρέπει να συμβεί – αλλά επιλέξτε τον χρόνο», δήλωσε ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, Ραγκούραμ Ράτζαν, σε πάνελ συνέντευξης, καθήμενος δίπλα στον αντιπρόεδρο της Fed, Στάνλει Φίσερ. Τα σχόλια αυτά ενισχύθηκαν από κεντρικούς τραπεζίτες από την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και την Ινδονησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή