Ποτάμι: υπέρ ευρύτερων κυβερνητικών συνεργασιών

Ποτάμι: υπέρ ευρύτερων κυβερνητικών συνεργασιών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετεκλογική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ανέδειξε χθες ως αναγκαία ο κ. Στ. Θεοδωράκης, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι αν τα δύο κόμματα δεν συνεργαστούν μεταξύ τους και επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μόνο με το Ποτάμι ή και το ΠΑΣΟΚ, η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει από το σημερινό της αδιέξοδο.

«Δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε με μια μειοψηφική κυβέρνηση. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να εκφράζει τουλάχιστον το 50% του ελληνικού λαού, διότι αν ένα 60% είναι απέναντί της και την πετροβολάει, τότε δεν θα κάνουμε τίποτα», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Θεοδωράκης σε σχετικό ερώτημα (ΑΠΕ), ενώ προκαλώντας εμμέσως τους κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη να λάβουν θέση επί της άποψής του, τόνισε ότι «θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη και το κόστος και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας με συγκολλητική ουσία το πρόγραμμα και όχι τις καρέκλες». Η δήλωση του κ. Στ. Θεοδωράκη έχει προφανή πολιτική σημασία, καθώς για πρώτη φορά υπαινίχθηκε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να γίνει μια νέα… ΔΗΜΑΡ είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε και της Ν.Δ., αν ο κ. Μεϊμαράκης κάνει την έκπληξη και κερδίσει τις εκλογές. Με λίγα λόγια, ο επικεφαλής του Ποταμιού –αν και δεν το είπε ευθέως– έθεσε για πρώτη φορά ως όρο συμμετοχής του Ποταμιού στο επόμενο υπουργικό σχήμα την προηγούμενη συμφωνία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση μιας εθνικής κυβέρνησης, η οποία, όπως υπονόησε, δεν θα πρέπει να είναι μια προσωρινή λύση. «Χρειάζεται μια περίοδος σταθερότητας και δουλειάς. Δεν είμαστε πια στην εποχή που μπορεί να κυβερνάει το 35%. Πρέπει, λοιπόν, να συνεργαστούμε μεταξύ μας, αλλά με νέους όρους και όχι με τους παλιούς», τόνισε, περιγράφοντας έτσι και τον ρόλο του «Ποταμιού» που θα είναι όχι μόνον να υπάρχει μια σαφής προγραμματική συμφωνία, αλλά να κληθεί να την εφαρμόσει ένα υπουργικό σχήμα με πρόσωπα που θα τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και δεν θα είναι βουλευτές και στελέχη που θα επιβάλουν τα κόμματα στους κυβερνητικούς τους εταίρους με ποσοστιαία κριτήρια.

«Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακριβώς την ίδια λογική. Τη λογική του πελατειακού κράτους», είπε χθες ο κ. Θεοδωράκης και επιτεθέμενος πρωτίστως στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, κάλεσε τους πολίτες να αναρωτηθούν αν «άλλαξαν οι όροι στο Δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν καθημερινά είχαμε πράξεις διορισμού ημετέρων. Τίποτα απ’ αυτά που έλεγε περί σύγκρουσης με τη διαπλοκή δεν έγινε πράξη», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υπογραμμίζοντας ότι είναι η μόνη νέα και άφθαρτη πολιτική δύναμη που μπορεί να επιβάλει τις αναγκαίες αλλαγές στο Δημόσιο και στην οικονομία, κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευθούν και να ενισχύσουν το ποσοστό που έλαβε τον Ιανουάριο. «Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μια συνεπής δύναμη που είπε και λέει τα σωστά πράγματα για τον τόπο», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης και δεν έκρυψε ότι δεν τον ικανοποιούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις που εμφανίζουν οριακή άνοδο του Ποταμιού στις επικείμενες κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή