«Υπό φοβερή πίεση η Λέρος, έχουμε πολλά μωρά»

«Υπό φοβερή πίεση η Λέρος, έχουμε πολλά μωρά»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βράδυ περασμένου Σαββάτου στην αυλή του λιμεναρχείου Λέρου δεν υπήρχε σπιθαμή χώματος που να μην κούρνιασαν άνθρωποι. Οι νέες καραβιές προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν μαζικά από τα τουρκικά παράλια έφεραν ακόμη μία φορά σε οριακή κατάσταση το μικρό νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Ανάμεσα στο πλήθος που προσπαθούσε να κοιμηθεί πλάι σε κατασχεμένες βάρκες διακινητών μια γυναίκα με ένα μωρό στην αγκαλιά πλησίασε τη Ματίνα Κατσιβέλη, εθελόντρια του δικτύου αλληλεγγύης που βοηθά τους μετανάστες. «Εμείς δεν είμαστε σκουπίδια, να βρισκόμαστε εδώ», της είπε.

Η Λέρος μπορεί να μη δέχεται προσφυγικές ροές αντίστοιχες με αυτές της Λέσβου ή της Κω. Εδώ και δύο εβδομάδες όμως οι υποστελεχωμένες λιμενικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και οι λιγοστοί εθελοντές του νησιού, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων ανθρώπων που καταφθάνουν διαρκώς με φουσκωτές λέμβους. Το περασμένο Σάββατο ξεπερνούσαν τους 900. Ακόμα και το δωμάτιο που έχει παραχωρήσει εδώ και καιρό το γηροκομείο του νησιού δεν φτάνει πλέον για να στεγάσει όλα τα γυναικόπαιδα. Με βοήθεια από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες η σίτισή τους.

«Είμαστε υπό φοβερή πίεση, οι ροές αυξήθηκαν, έχουμε πολλά μωρά» λέει στην «Κ» η κ. Κατσιβέλη. Εθελοντές φτάνουν στο προαύλιο του λιμεναρχείου στις οκτώ το πρωί και φεύγουν μετά τα μεσάνυχτα. Λιμενικοί κάνουν υπερωρίες. Ομως και πάλι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Η αύξηση των ροών έχει προκαλέσει τριβές στην τοπική κοινωνία και στις αρμόδιες αρχές στο θέμα της στέγασης των νεοαφιχθέντων. Πριν από δέκα ημέρες το δημοτικό συμβούλιο Λέρου αποφάσισε να αξιοποιηθεί ένα γήπεδο στα Λέπιδα όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις του ψυχιατρικού νοσοκομείου. «Προτείναμε να μπουν εκεί σκηνές. Είναι μια λύση άμεση και σύμφωνη με τις επιθυμίες κατοίκων» λέει ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας. Ο διοικητής του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου Δημήτρης Καρανικόλας είναι αντίθετος. Λέει στην «Κ» ότι ο χώρος βρίσκεται πλάι στο θεραπευτήριο, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό σε αστυνομία ή λιμενικό που θα μπορούσε να αναλάβει τη φύλαξή του. Προτείνει ως λύση το κτίριο του ΠΙΚΠΑ που ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί από την υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Αντίθετη με τα Λέπιδα είναι και η κ. Κατσιβέλη. «Δεν γίνεται να αφεθούν οι άνθρωποι στην αυλή του ψυχιατρείου, μακριά από τον αστικό ιστό, χωρίς επίβλεψη από κανέναν», λέει και προσθέτει ότι οι εθελοντές του νησιού θα αδυνατούν να συνδράμουν εκεί λόγω απόστασης. Σε σύσκεψη που έγινε χθες μεταξύ των τοπικών αρχών εκφράστηκαν οι ίδιες διαφωνίες. Στο μεταξύ στο νησί έχει φτάσει κοντέινερ της Frontex για να χρησιμοποιηθεί στην ταυτοποίηση των νεοαφιχθέντων. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πού θα τοποθετηθεί. Η δημοτική αρχή επιθυμεί να μπει και αυτό στα Λέπιδα, ενώ η αντιπρόταση είναι να τοποθετηθεί σε οικόπεδο απέναντι από τις εγκαταστάσεις του λιμεναρχείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή