Προετοιμασία για το Eurogroup με βασικό θέμα τις τράπεζες

Προετοιμασία για το Eurogroup με βασικό θέμα τις τράπεζες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και να οδηγηθεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα της χώρας στη νέα ανακεφαλαιοποίησή του, έχει θέσει ως βασικούς στόχους της θητείας του ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από την Ευρωζώνη είναι σαφή και κάνουν λόγο για πιστή τήρηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε στα μέσα Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μ. Σχοινάς, εξέφρασε χθες την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση των βασικών χαρτοφυλακίων από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί «καλό σημάδι για την εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήσαμε». Πρόσθεσε, δε, ότι η πλήρης και ευρεία στήριξη του προγράμματος, καθώς και η έγκαιρη υλοποίησή του, είναι αναγκαία για την επιτυχία του.

Επίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Αγκελα Μέρκελ, υποστήριξε πως «η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» όπως αυτές περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας. «Θα υπάρξουν νέες εκλογές στην Ελλάδα και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» δήλωσε, στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, θέσει δύο βασικούς στόχους κατά τη διάρκεια της θητείας του:

1. Να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα και να οδηγηθεί με ομαλό τρόπο προς τη νέα ανακεφαλαιοποίησή του που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κλείσει επιτυχώς ο νέος έλεγχος των δανειστών. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και αυτή τη στιγμή τρέχουν οι διαδικασίες υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών με βάση την αξιολόγηση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και των τεστ αντοχής (stress test). Επίσης, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προετοιμάσει παράλληλα και τον νόμο που θα ορίζει το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Πέραν αυτών, στόχος του κ. Χουλιαράκη είναι όσο περνάει ο καιρός να ομαλοποιείται η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και να αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Αν και πρόκειται για μία διαδικασία που θα διαρκέσει πολλούς μήνες, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι εάν η κατάσταση είναι ομαλή, τότε θα μπορούσαν να «ξεκλειδώνουν» κάποιοι περιορισμοί, κυρίως για τις επιχειρήσεις.

2. Να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας. Στις 12 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup στο Λουξεμβούργο και στόχος του κ. Χουλιαράκη είναι να δείξει στους ομολόγους του ότι οι διαδικαστικές τουλάχιστον αποφάσεις δεν έχουν παγώσει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάσει το προσχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό με τις βασικές κατευθύνσεις για το 2016, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή από τη νέα κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου. Παράλληλα, θα πρέπει να εκδώσει σειρά υπουργικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα εκείνη για την επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών ώστε να παρέχεται το ιστορικό συναλλαγών σε βάθος 10 ετών, με στόχο να δείξει ότι το υπουργείο δεν έχει σταματήσει να εργάζεται λόγω των πρόωρων εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή