Διαφωνίες για τον χρόνο στα κανάλια

Διαφωνίες για τον χρόνο στα κανάλια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διευκρινισθούν οι λεπτομέρειες για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, οι ακριβείς όροι υπό τους οποίους θα πραγματοποιηθεί, εάν θα είναι μία ή περισσότερες και με ποια συμμετοχή. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην πρόταση του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη για δύο ντιμπέιτ, το ένα με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και ένα δεύτερο ανάμεσα στους δυο τους, δήλωσε ανοιχτός και διατεθειμένος να συμμετέχει σε όσα συμφωνηθούν, χωρίς να θέτει αριθμητικό όριο. Η πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε την αντίδραση της Λαϊκής Ενότητας, που χαρακτήρισε άνευ αντικειμένου «έναν διάλογο μνημονιακών για το ποιος θα εφαρμόσει χειρότερα από τον άλλον τις μνημονιακές πολιτικές». Το θέμα δεν συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, «υπάρχει καταρχήν συμφωνία απ’ όλους και παραπέμπεται στα γραφεία Τύπου των κομμάτων να δουν τους ακριβείς όρους».

Τη συνεδρίαση της διακομματικής απασχόλησε η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου κατά την προεκλογική περίοδο και με το ίδιο θέμα αναμένεται να ασχοληθεί και σήμερα, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία χθες. Η αρχική πρόταση, με την οποία συμφώνησε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο τηλεοπτικός χρόνος να κατανεμηθεί με συνδυασμό κριτηρίων την κοινοβουλευτική δύναμη (κατά 60%) και την εκλογική δύναμη (κατά 40%). Με την πρόταση διαφώνησε η Νέα Δημοκρατία διά της εκπροσώπου της κ. Σοφίας Βούλτεψη, αναφέροντας ότι δημιουργούνται πλασματικά ποσοστά τηλεοπτικού χρόνου, αναντίστοιχα με τη δύναμη των κομμάτων, ενώ επικαλέστηκε την πρακτική που είχε υιοθετηθεί κατά το παρελθόν, η οποία, τόνισε, είχε ως αποτέλεσμα περισσότερο αναλογικό αποτέλεσμα. Μάλιστα ανέφερε ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε κατανεμηθεί σχεδόν ισομερώς ο χρόνος ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να αντιλέγει ότι τότε η κατανομή έγινε με βάση τα ποσοστά των προηγούμενων εθνικών εκλογών, στις οποίες η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν μόλις 3 μονάδες. Από τη Ν.Δ. ζητήθηκε, επίσης, να μη μετρήσουν στον υπολογισμό του προεκλογικού τηλεοπτικού οι εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ.

Το ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκε ότι με την πρόταση που παρουσιάστηκε θα ευνοούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Ενότητα και τα υπόλοιπα κόμματα θα λάμβαναν τηλεοπτικό χρόνο μικρότερο από το εκλογικό ποσοστό τους.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ετέθη, επίσης, το θέμα της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα και προτάθηκε η κατάργηση των διοδίων τις ημέρες πριν και μετά τις εκλογές, η μείωση των τιμών των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς και η χορήγηση δωρεάν εισιτηρίων σε άνεργους, φοιτητές κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή