Ενίσχυση τζίρου και περιορισμός ζημιών για όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και REDS

Ενίσχυση τζίρου και περιορισμός ζημιών για όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και REDS

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέφυγαν τα χειρότερα οι εταιρείες του κλάδου των ακινήτων και κατασκευών κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, καθώς, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου, ναι μεν καταγράφηκε επιβράδυνση της ανάκαμψης, που είχε αρχίσει να σημειώνεται ήδη από το 2014, πλην όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις εταιρειών, οι απώλειες ήταν ελεγχόμενες. Πάντως, η εικόνα εκτιμάται ότι δύσκολα θα βελτιωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο, δεδομένου ότι η οικονομία θα παραμείνει «στον αυτόματο πιλότο» τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι το τρίτο τρίμηνο συνολικά θα επιδεινώσει την εικόνα των ισολογισμών, με τη «συνδρομή» και των κεφαλαιακών ελέγχων, που έχουν επιβραδύνει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από τις κατασκευαστικές εταιρείες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενίσχυσε κατά 15,5% τις ενοποιημένες πωλήσεις της, οι οποίες ανήλθαν σε 448,6 εκατ. ευρώ από 388,5 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ανόδου των πωλήσεων στον τομέα τω κατασκευών. Βελτίωση κατά 13,7% κατέγραψε και η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, η οποία ανήλθε σε 53,8 εκατ. ευρώ, έναντι 47,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της θετικής συνεισφοράς του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πάντως, ο όμιλος εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της τάξεως των 14,5 εκατ. ευρώ, έναντι οριακών ζημιών 0,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται πλέον σε 3 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα προβλέπεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά την ανάληψη ενός νέου έργου οδοποιίας (σε συνεργασία με άλλες εταιρείες) στο Κατάρ. Πρόκειται για σύμβαση συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανακατασκευή οδοποιίας μήκους 40 χιλιομέτρων σε βιομηχανική περιοχή της Ντόχα.

Αντίστοιχα, στον κλάδο των ακινήτων, η REDS του ομίλου Ελλάκτωρ κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11% σε 3 εκατ. ευρώ, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Η εταιρεία, η οποία έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται το εμπορικό πάρκο Smart Park στην περιοχή των Σπάτων (Γυαλού), τόνισε ότι ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων του πάρκου ενισχύθηκε κατά 7%, ενώ η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 6,1%. Ανοδο της τάξεως του 25% σημείωσε και η λειτουργική κερδοφορία της REDS, η οποία διαμορφώθηκε σε 1,3 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, οι ζημίες προ φόρων υποχώρησαν ελαφρώς, καθώς διαμορφώθηκαν σε 0,45 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 0,6 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή