Αύξηση κερδών 291,9%, με μείωση τζίρου 2,2% για 184 εισηγμένες

Αύξηση κερδών 291,9%, με μείωση τζίρου 2,2% για 184 εισηγμένες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση καθαρών κερδών κατά 291,9%, στα 555,624 εκατομμύρια ευρώ, και λειτουργικών κερδών (EBITDA) 21,6%, στα 3,769 δισεκατομμύρια ευρώ, εμφανίζουν αθροιστικά στο πρώτο εξάμηνο του 2015 οι 184 εισηγημένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις που είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι αργά χθες το βράδυ. Ομως μια προσεκτικότερη ματιά αποκαλύπτει ένα λιγότερο θετικό αποτέλεσμα, που, ούτως ή άλλως, δεν αναμένεται να συνεχισθεί και κατά το τρίτο τρίμηνο, οπότε πολιτική αβεβαιότητα και capital controls επιδείνωσαν σφόδρα την οικονομική δραστηριότητα. Εξάλλου, το δείγμα αυτό των 184 ομίλων αντιστοιχεί στο 83,6% του αριθμού των εισηγημένων, αλλά δεν περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των τραπεζών, που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ενσωματώσουν στους ισολογισμούς εξαμήνου τις νέες προβλέψεις των stress tests.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που πραγματοποίησε ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της εταιρείας Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης, ο κύκλος εργασιών των 184 αυτών ομίλων εμφανίζεται μειωμένος κατά 2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου εξαμήνου της περυσινής χρήσης, στα 31,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών 82 επιχειρήσεις εμφανίζονται κερδοφόρες και 102 ζημιογόνες. Μεταξύ των ζημιογόνων ομίλων, οι 41 αύξησαν το αρνητικό αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι 46 το περιόρισαν και οι υπόλοιποι 15 πέρασαν από κέρδη πέρυσι σε ζημίες φέτος. Στον αντίποδα, 22 ζημιογόνες κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο επιχειρήσεις γύρισαν φέτος σε κέρδη, 33 ενίσχυσαν τα κέρδη τους και 27 τα περιόρισαν.

Οπως επισημαίνεται, καθοριστική στην εικόνα του συνόλου ήταν η έντονα θετική επίδραση των αποτελεσμάτων των διυλιστηρίων, που έχει προέλθει σχεδόν αποκλειστικά από τη λειτουργική τους δραστηριότητα. Η επίδοση αυτή αποδίδεται, όπως έχει επισημάνει η «Κ», στις εξαιρετικές συνθήκες που επικράτησαν στο δεύτερο τρίμηνο στη διαμόρφωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης και στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση, μεταξύ άλλων και λόγω των αυξημένων τουριστικών αφίξεων. Τόσο στο τρίμηνο όσο και στο εξάμηνο της Motor Oil παρατηρούνται ιστορικά υψηλές επιδόσεις σε λειτουργικά και καθαρά κέρδη, ενώ θετική είναι η εικόνα και από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σχολιάζοντας τη συνολικότερη εικόνα, ο αναλυτής της Beta σημειώνει πως αυτή προκύπτει από τη λειτουργική δραστηριότητα και όχι από έκτακτα οφέλη, όπως άλλες φορές. Παράλληλα, όμως, επισημαίνεται πως οι συνθήκες που επικράτησαν κατά το βελτιωμένο δεύτερο τρίμηνο δεν αναμένεται να συνεχιστούν και κατά το τρέχον τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο Ιούλιος, με την έντονα αρνητική επίπτωση που είχε στην οικονομική δραστηριότητα η προκήρυξη του δημοψηφίσματος και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, αναμένεται να αντιστρέψει τα μεγέθη πολλών ομίλων από θετικά σε αρνητικά και ενδεχομένως να γυρίσει σε ζημίες άλλους. Σχετικές είναι και οι προειδοποιήσεις ή η επιφυλακτικότητα των διοικήσεων που διατυπώνονται σε τηλεδιασκέψεις με Ελληνες και ξένους αναλυτές.

Οσον αφορά τις 25 μεγαλύτερες εισηγμένες όπως αυτές διακρίνονται από τη συμμετοχή τους στον δείκτη FTSE/Athens Stock Exchange Large Cap, στο εξάμηνο καταγράφεται αύξηση καθαρών κερδών της τάξης του 65%, στα 756 εκατομμύρια, αύξηση κερδών EBITDA κατά 20%, στα 3,01 δισεκατομμύρια ευρώ, και μείωση πωλήσεων 4,9%. Στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται, όπως προαναφέρθηκε, οι τράπεζες, η Jumbo, που έχει διαφορετικό οικονομικό έτος και ανακοινώνει αργότερα, και η Βιοχάλκο, η οποία επίσης έχει διαφορετικές προθεσμίες υποβολής εξαμηνιαίων καταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή