Κινεζικό φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη

Κινεζικό φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον αντίκτυπο σε αυτήν από την εξασθένηση της Κίνας επιδεινώνονται τον τελευταίο καιρό, ενώ ο κλάδος της μεταποίησης αποδυναμώθηκε στην Κίνα, την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Σε χθεσινή ομιλία της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συνόψισε την κατάσταση, λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομία πιθανώς να είναι πιο εξασθενημένη από ό,τι αρχικά αναμενόταν προ ολίγων μηνών. Επικαλέστηκε τη βραδεία ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, την περαιτέρω επιβράδυνση στις αναδυόμενες, ενώ συνέστησε εγρήγορση για τις παρενέργειες από την Κίνα.

Στην όλη δυσμενή εικόνα προστίθεται και η εξασθένηση των νομισμάτων των αναδυόμενων χωρών, η οποία συνδέεται με την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, το γουάν, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα. Ως συνέπεια, επηρεάστηκε και το παγκόσμιο εμπόριο, όπως αποτυπώνεται σε διεθνή έρευνα, την οποία διεξήγαγε σε 100 χώρες η βρετανική εφημερίδα Financial Τimes. Οι εισαγωγές μειώνονται, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη τόνωση στον όγκο των εξαγωγών.

Πόλεμος

Στο πλαίσιο των ευρημάτων της έρευνας των Financial Times, καθίσταται σαφές ότι, εάν ξεσπάσει νομισματικός πόλεμος ανάμεσα σε αναπτυσσόμενες χώρες, μάλλον θα αποβεί καταστροφικότερος από ό,τι αρχικά είχε σκεφθεί κανείς. Το παγκόσμιο εμπόριο θα περισταλεί, επηρεάζοντας δυσμενώς και την ανάπτυξη σε ευρεία κλίμακα και όχι απλώς αναδιανέμοντας συγκεκριμένο όγκο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ «νικητών» και «νικημένων». Οι συντάκτες της έρευνας εξέφρασαν και τις ανησυχίες τους για το ότι ορισμένες χώρες έχουν αποδυθεί σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, αποσκοπώντας να δυσχεράνουν τις γειτονικές τους και να τους υποκλέψουν μερίδια αγοράς.

Οπως το έθεσε στους FT ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος του Συμβουλίου Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, «διατρέχουμε τον κίνδυνο να περιπέσουμε σε ένα ανταγωνιστικό σπιράλ υποτιμήσεων και μεγάλης αστάθειας στις αγορές». Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2014, τα νομίσματα της Ρωσίας, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Τουρκίας, του Μεξικού και της Χιλής έχουν απολέσει 20% – 50% της αξίας τους προς το δολάριο. Εν κατακλείδι, η Κίνα, η οποία πρόσφατα υποτίμησε το γουάν, το είδε να εξασθενεί 4,5% προς το δολάριο, προκαλώντας περαιτέρω νομισματική αποδυνάμωση στις αναδυόμενες οικονομίες.

Μεταποίηση

Πέραν τούτου, τους φόβους των επενδυτών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι οποίοι προξενούν μαζικές απώλειες στις αγορές, επαληθεύουν τα στοιχεία για τον Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) στη μεταποίηση στην Κίνα στις 49,7 μονάδες τον Αύγουστο από τις 50 μονάδες τον Ιούλιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, παρατηρήθηκε επιβράδυνση στο ΡΜΙ του κλάδου της μεταποίησης. Ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών, συγκεκριμένα, τον Αύγουστο υποχώρησε στις 51,1 μονάδες εν συγκρίσει με τις 52,7 μονάδες τον Ιούλιο. Ο δε επιμέρους δείκτης της απασχόλησης εξασθένησε στις 51,2 από τις 52,7 μονάδες του Ιουλίου. Στην Ευρωζώνη o Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών τον Αύγουστο εμφάνισε υποχώρηση, ανεξαρτήτως του ότι τα εργοστάσια στη Γηραιά Ηπειρο αύξησαν ελάχιστα τις τιμές τους. Με τον πληθωρισμό στο 0,2% να απέχει πολύ από τον στόχο κάτω του 2% της ΕΚΤ, είναι πολλές οι πιθανότητες να παρατείνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης πέραν της λήξης του τον επόμενο Σεπτέμβριο. Αναφορικά με τον ΡΜΙ, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 52,3 από τις 52,4 μονάδες του Ιουλίου. Ωστόσο υπήρξαν και θετικές ειδήσεις, με την ανεργία στην Ευρωζώνη να μειώνεται στο 10,9%, δηλαδή στα χαμηλότερα τριετίας τον Ιούλιο έναντι 11,1% τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή