Εως τη 15η Σεπτεμβρίου η εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων

Εως τη 15η Σεπτεμβρίου η εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 15η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία-ορόσημο για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Για το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της νεοσυσταθείσας Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, Υποδοχής, Ενταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ) με εκπροσώπους της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε η διαδικασία εκταμίευσης των πρώτων 30 εκατ. ευρώ (από το συνολικό πακέτο των 470 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2015-2020) να «τρέξει» μέσω της ήδη υφιστάμενης υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να μη σημειωθεί νέα καθυστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Υπηρεσία «ομπρέλα»

Πρόκειται για επιτελική υπηρεσία «ομπρέλα», με αρμοδιότητα τον συντονισμό και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέσω της οποίας –όπως φέρεται να συμφωνήθηκε στη σύσκεψη της Παρασκευής– θα υποβληθεί το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταβολή των πρώτων 30 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική κρίθηκε ότι διασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό την ταχεία εκταμίευση των χρημάτων, καθώς η πιστοποίηση (από το υπουργείο Οικονομικών) της πρόσφατα συσταθείσας ΥΔΕΠΑΥΕ υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει λόγω της μη στελέχωσής της.

Καλά πληροφορημένη πηγή εξήγησε χθες στην «Κ» ότι, λόγω της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, υπάρχει ενδεχόμενο να μην υπογραφούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για τη μετάταξη στη νέα υπηρεσία των περίπου 40 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα τη στελεχώνουν. Η ίδια πηγή, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι καταβάλλονται προσπάθειες το θέμα να διευθετηθεί από αρμόδια στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης και προσέθεσε ότι στην τηλεδιάσκεψη με τα στελέχη της Κομισιόν συζητήθηκε το ενδεχόμενο όλες οι εκκρεμότητες για την πρώτη εκταμίευση κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα να έχουν διευθετηθεί το αργότερο μέχρι και τη 15η Σεπτεμβρίου.

Πάντως, μεταξύ των εκκρεμοτήτων που πρέπει να διευθετηθούν είναι και η κατάρτιση λεπτομερούς συστήματος-πρωτοκόλλου διαχείρισης και ελέγχου που θα διέπει τη λειτουργία της ΥΔΕΠΑΥΕ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα φέρεται να υπάρχει ανταλλαγή αλληλογραφίας για το θέμα μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο δράσης, το οποίο η Κομισιόν ενέκρινε την 30ή Ιουλίου, τα πρώτα 30 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αρχικά στην Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, την Αστυνομία, καθώς και για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων κέντρων πρώτης υποδοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή