Αποψη: Προκλητική και δυσεξήγητη πολιτική απόφαση

Αποψη: Προκλητική και δυσεξήγητη πολιτική απόφαση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπαγωγή των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων στην ανώτατη κλίμακα του ΦΠΑ 23% συνιστά δυσεξήγητη πολιτική απόφαση για τους παρακάτω λόγους: Η κοινοτική οδηγία (άρθ. 132,θ) απαλλάσσει από τον συγκεκριμένο φόρο τη σχολική εκπαίδευση που πραγματοποιείται από οργανισμούς δημόσιου δικαίου (δημόσια σχολεία) ή από οργανισμούς που το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος αναγνωρίζει ότι έχουν παρεμφερείς σκοπούς (ιδιωτικά σχολεία). Στο άρθρο 133 που επικαλούνται οι υπέρμαχοι της επιβολής ΦΠΑ προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής ΦΠΑ σε οργανισμούς μη δημοσίου δικαίου, στους οποίους όμως δεν αναγνωρίζεται ότι έχουν παρεμφερείς σκοπούς με αυτούς των δημοσίων σχολείων.

Τα ιδιωτικά σχολεία όχι μόνον έχουν παρεμφερείς σκοπούς, αλλά η ίδρυση και λειτουργία τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες ως παρόχων τυπικής/υποχρεωτικής εκ του νόμου εκπαίδευσης. Τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα που είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν ορίζονται από το κράτος και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική επετηρίδα, ενώ το μισθολογικό και βαθμολογικό τους καθεστώς ακολουθεί αυτό των δημοσίων εκπαιδευτικών.

Πώς μπορεί να δικαιολογήσει η πολιτεία ότι στις 17 Ιουλίου 2015 δεχόταν ότι «απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτήν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα από την, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή» και ότι στη διάταξη αυτή «εμπίπτει η προσχολική εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί), η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολική εκπαίδευση, ανεξάρτητα αν παρέχονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, με την επιφύλαξη της αναγνώρισης του φορέα εκπαίδευσης από αρμόδια αρχή, εφόσον προβλέπεται από σχετικό νομικό πλαίσιο», και έναν μήνα μετά τα αναιρεί κατά προκλητικό τρόπο;

Η άποψη που διατυπώνεται στο πρόσφατο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η φορολογία των κερδών των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα» ουδόλως ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας και στις ανάγκες της. Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών σχολείων απευθύνεται σε αυτές τις οικογένειες που επενδύουν σε καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους, ώστε να τους προσφέρουν εφόδια σε μία ολοένα πιο απαιτητική και ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Ελπίζουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα εισακούσει την έκκληση χιλιάδων οικογενειών και εργαζομένων και τη διαμαρτυρία σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης και μελών της απελθούσας κυβέρνησης και θα εκδώσει την αναμενόμενη ΠΝΠ, με την οποία θα ανακαλείται το μέτρο, που σημειωτέον δεν ισχύσει σε κανένα άλλο μέλος της Ε.Ε.

* Ο κ. Αλκης Ι. Παναγιωτόπουλος είναι γ.γ. του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή