Περιόρισε τις ζημίες παρά τη μείωση εξαγωγών τσιμέντου η ΑΓΕΤ

Περιόρισε τις ζημίες παρά τη μείωση εξαγωγών τσιμέντου η ΑΓΕΤ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολύ δυσχερές περιβάλλον επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, τόσο για τα δημόσια έργα όσο και συνολικά για τον κατασκευαστικό/οικοδομικό κλάδο, κάνει λόγο η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, τονίζει ότι η παρατεινόμενη οικονομική κρίση προοιωνίζεται πολύ δύσκολη κατάσταση για τον κλάδο.

Οι πωλήσεις του ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 121,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν είχαν ανέλθει σε 123,47 εκατ. ευρώ. Αιτία της πτώσης αυτής ήταν ο μειωμένος όγκος των εξαγωγών και των εγχώριων πωλήσεων, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, των εκλογών και της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, βασικός υπεύθυνος της πτώσης ήταν η κάμψη των πωλήσεων τσιμέντου, ως αποτέλεσμα του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις αδρανών υλικών εκτινάχθηκαν κατά 46%, ενώ σταθερές παρέμειναν και οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην είσοδο του ομίλου σε μεγάλα έργα υποδομής, και ιδίως στον τομέα των οδικών δικτύων.

Ετσι, περιορίστηκαν σημαντικά και οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 6,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 17,54 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014. Ταυτόχρονα, τα λειτουργικά κέρδη (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του ομίλου ανήλθαν σε 13,15 εκατ. ευρώ, από ζημίες 4,19 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις της ακίνητης περιουσίας αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου συνεχίζουν να επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά ακινήτων και να αποθαρρύνουν περαιτέρω τη ζήτηση, με αποτέλεσμα δύσκολα να προβλέπεται άμεσα ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, κσι επομένως και των οικονομικών επιδόσεων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, αναφορικά με το εν λόγω σκέλος της δραστηριότητάς της.

Σε ό,τι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο εντοπίζεται ανάκαμψη του όγκου των οικοδομικών αδειών της τάξεως του 15,7% σε ετήσια βάση, έναντι πτώση κατά 9,4%, που είχε σημειωθεί κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ανοδος σημειώθηκε και στον αριθμό των οικοδομικών αδειών κατά 6,7%, έναντι πτώσης κατά 22,7% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2014. Κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, τη μεγαλύτερη άνοδο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας εμφάνισαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με 84,8%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επέκταση των τουριστικών καταλυμάτων. Σημαντική επίσης αύξηση παρουσίασε η Κεντρική Μακεδονία (+63,3%) και η Θεσσαλία (+32%), που οφείλεται σε σημαντικές επενδύσεις σε κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικίες, όπως επεκτάσεις μεταποιητικών μονάδων, επενδύσεις σε εμπορικά καταστήματα και γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Εντούτοις, οι επενδύσεις στην κατοικία αναμένεται να μην ανακάμψουν στο επόμενο διάστημα του 2015, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της στέγασης βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο και οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν σε χαμηλό και αρνητικό σημείο. Αλλωστε, ήδη η ανοδική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας έχει αρχίσει να φθίνει από τον Απρίλιο και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή