Πυρά ορθοδόξων κατά Νετανιάχου για ένα γεύμα

Πυρά ορθοδόξων κατά Νετανιάχου για ένα γεύμα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σάλο μεταξύ της κοινότητας των ορθόδοξων Εβραίων έχει προκαλέσει το γεύμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, σε εστιατόριο της Φλωρεντίας που σέρβιρε κουνέλι, σαλιγκάρια και αστακό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Κικάρ Σαμπάτ», ανώτατα πολιτικά στελέχη ορθοδόξων εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε εστιατόριο το οποίο σερβίρει μη-κόσερ φαγητό και παρότι η «Ενοτέκα Πινκιόρι» -το επίμαχο εστιατόριο- θεωρείται μεταξύ των 50 καλύτερων στον κόσμο.

«Περιμέναμε από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τις εβραϊκές παραδόσεις και να συμπεριφερθεί με κόσμιο και ευαίσθητο τρόπο», έγραφε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα που εκφράζει τις θέσεις του κόμματος Ενωμένη Τορά, με επτά έδρες στην Κνεσέτ. Η κυβέρνηση Νετανιάχου εξαρτάται άμεσα από την καλή θέληση των μικρότερων συνεργαζόμενων κομμάτων του Κοινοβουλίου, καθώς ο συνασπισμός του έχει πλειοψηφία μόλις μιας έδρας.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου επιβεβαίωσε το δείπνο το Σαββατοκύριακο στο εστιατόριο της Φλωρεντίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να γευθεί «απαγορευμένα» τρόφιμα, όπως είναι το κουνέλι, τα σαλιγκάρια και ο αστακός.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Νετανιάχου αντιμετωπίζει τα πυρά των ορθόδοξων συμπατριωτών του για τις γαστρονομικές του επιλογές.

Πριν από ένα χρόνο, η ίδια ιστοσελίδα είχε κατηγορήσει με σφοδρότητα τον «Μπίμπι» για γεύμα που είχε με τον Αμερικανοεβραίο υπερσυντηρητικό μεγιστάνα των καζίνο Σέλντον Αντελσον σε μη-κόσερ εστιατόριο της Νέας Υόρκης.

Οι διατροφικοί νόμοι της εβραϊκής θρησκείας απαγορεύουν την κατανάλωση κάθε θηλαστικού ζώου που δεν έχει οπλές (κουνέλι), καθώς και κάθε ζώου που έρπει (αστακός). Απαγορευμένα είναι επίσης ο χοίρος, όλα τα οστρακοειδή και μαλάκια και ο συνδυασμός κρέατος και γαλακτοκομικών. Τα μόνα επιτρεπτά φαγητά για τους ορθόδοξους Εβραίους είναι όσα έχουν σφαγεί σύμφωνα με τα θρησκευτικά έθιμα και όσα τρόφιμα έχουν εξασφαλίσει την ευλογία του ραββίνου, καθιστώντας τα κόσερ (κατάλληλα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή