Το τραύμα του 2014 αναβιώνει εκ νέου στην Ουκρανία

Το τραύμα του 2014 αναβιώνει εκ νέου στην Ουκρανία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονισμένοι χθες Τρίτη ήταν οι κάτοικοι στο Κίεβο, μία ημέρα μετά τη συγκέντρωση εκατοντάδων Ουκρανών έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει τη χορήγηση μεγαλύτερης διοικητικής αυτονομίας στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, με τις χαοτικές σκηνές των συγκρούσεων που εκτυλίχθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων να φέρνουν στη μνήμη τα αιματηρά γεγονότα του 2014, τα οποία οδήγησαν στην αποπομπή του ρωσόφιλου τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο απολογισμός της βίαιης αντίδρασης κατά του «αντιουκρανικού», όπως το χαρακτηρίζουν οι Ουκρανοί εθνικιστές, νομοσχεδίου ήταν, το απόγευμα της Τρίτης, τρεις νεκροί αστυνομικοί και τουλάχιστον 140 τραυματίες. Η ψήφιση του νόμου για την αποκέντρωση ορισμένων εξουσιών αποτελεί προϋπόθεση που έθεσε η Μόσχα ώστε να υπογραφεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο η ειρηνευτική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ ουκρανικού στρατού και ρωσόφιλων αυτονομιστών ανταρτών.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, υπεύθυνοι για τα αιματηρά επεισόδια της Δευτέρας είναι ακτιβιστές του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα (Ελευθερία). Η αστυνομία του Κιέβου ανέφερε ότι ένας αριθμός πολιτικών θεωρείται ύποπτος για την υποκίνηση της αναταραχής, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο ηγέτης του κόμματος, Ολεγκ Τιαγκνίμποκ. Συνολικά, 18 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση, με ένα πρώην μέλος της παραστρατιωτικής πτέρυγας του Σβόμποντα να θεωρείται υπεύθυνο για τη ρίψη χειροβομβίδας ανάμεσα στο πλήθος και στους αστυνομικούς. «Εχουμε ήδη εντοπίσει τους δράστες», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος περιέγραψε το νέο ξέσπασμα βιαιοπραγιών ως «μαχαιριά στην πλάτη» και δεσμεύθηκε για την τιμωρία των υποκινητών. «Οι διοργανωτές που μοίραζαν μπαστούνια του μπέιζμπολ θα εντοπισθούν επίσης», τόνισε ο ίδιος.

Δεκάδες Ουκρανοί επισκέφθηκαν, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, το κτίριο του ουκρανικού Κοινοβουλίου την Τρίτη για να ανάψουν κεριά και να αφήσουν λουλούδια στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν, αλλά και προς τιμή όσων τραυματίσθηκαν. Η εκπρόσωπος της ουκρανικής αστυνομίας, Οξάνα Μπλίστσικ, μίλησε για 131 τραυματισμένους αστυνομικούς και 10 διαδηλωτές που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Κιέβου. «Τη στιγμή που η Ρωσία και οι ληστές της προσπαθούν να καταστρέψουν τη χώρα, αλλά αδυνατούν να το κάνουν στο πεδίο της μάχης, οι αυτοαποκαλούμενες φιλοουκρανικές πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ.

Η ουκρανική κυβέρνηση συνασπισμού εμφάνισε τις πρώτες ρωγμές λόγω του νομοσχεδίου την Τρίτη, καθώς το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Ολε Λιάσκο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον σχηματισμό, διευκρινίζοντας ότι στο εξής θα αντιταχθεί στον Ποροσένκο και τα σχέδιά του, που απειλούν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Ο Ουκρανός πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει, εκτός από την οργή των Ουκρανών εθνικιστών, και τις διαμαρτυρίες των ρωσόφιλων ανταρτών, που διατείνονται ότι το νομοσχέδιο δεν τους παραχωρεί τον προσδοκώμενο βαθμό ανεξαρτησίας. Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την κίνηση του ουκρανικού Κοινοβουλίου να προωθήσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την Ανατολική Ουκρανία ως ένα «σημαντικό βήμα» για την ενίσχυση των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Με τις καταγγελίες για σποραδικούς βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς και από τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνονται από τη σταθερή αύξηση του αριθμού των θυμάτων στα ανατολικά της χώρας, οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών συμφώνησαν να διασφαλίσουν το τέλος των παραβιάσεων της ειρηνευτικής συμφωνίας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στην Ουκρανία. Κανένας θάνατος ή τραυματισμός στρατιωτών δεν είχε αναφερθεί μέχρι χθες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή