Η επένδυση της Καβάλας στην κλασική μουσική αποδίδει

Η επένδυση της Καβάλας στην κλασική μουσική αποδίδει

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συναυλίες κλασικής μουσικής που δίνονται αυτές τις ημέρες στην Καβάλα δείχνουν όχι μόνο ότι υπάρχει κοινό που μπορεί να τις υποστηρίξει, αλλά και ότι οι πόλεις μπορούν να αναπτύσσονται αν πιστεύουν σε μία ιδέα. Στην Καβάλα, η υπόθεση του Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου (ο γεννημένος στην Καβάλα, το 1910, εξέχων συνθέτης και δάσκαλος) είναι παλιά, είναι υπόθεση του δήμου και του Δημοτικού Ωδείου, αλλά φέτος, στη 16η διοργάνωση, το φεστιβάλ δείχνει φρέσκο δυναμισμό και φέρνει στην περιοχή 70 εκλεκτούς μουσικούς από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τον Καναδά. Στην Καβάλα θα έρθει ακόμη και η Καμεράτα, που, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, δίνει αύριο (3/9) συναυλία στους Φιλίππους με Μότσαρτ και Μπέντα («Μήδεια»: Μαρία Πρωτόπαππα).

«Το φεστιβάλ έχει ως στόχο να συμβάλει στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι με υπερτοπικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα», λέει η κιθαρίστα Κορίνα Βουγιούκα, που φέτος έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση (θέση που κατέλαβε έπειτα από προκήρυξη και επιλογή από τον Γ. Κουρουπό με κλειστούς φακέλους). «Το φεστιβάλ επιθυμεί επίσης τη στήριξη των νέων. Το "Forum Παπαϊωάννου", που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, καθώς και ο διαγωνισμός σύνθεσης που θα προκηρυχθεί το 2016, έχουν στόχο την προβολή νέων δημιουργών». Η Καβάλα με την ευνοϊκή της γεωγραφική θέση, κοντά στη Θεσσαλονίκη, στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, με αστική παράδοση και με ενδιαφέροντα πολιτισμικό πυρήνα ενισχύεται μέσα από το Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου ως σταυροδρόμι και μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Ιστορικά μνημεία της πόλης, όπως το Τζαμί Χαλίλ Μπέη-Παναγία, αξιοποιούνται ως χώροι εκδηλώσεων. Εκεί, έγινε στις 31 Αυγούστου η έναρξη του φεστιβάλ με τη θεατροποιημένη μουσική παράσταση «Claude Debussy, la musique à moi» με τους Γιώργο Νανούρη, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Ναταλία Γεράκη και Διονύση Μαλλούχο.

Στον ίδιο επιβλητικό χώρο, την Παρασκευή θα δοθεί συναυλία για φωνή (Νίνα Κουφοχρήστου) και πιάνο (Ελένη Αναστασιάδου), όπως και τη Δευτέρα με μία πρωτοποριακή εξιστόρηση της ζωής του Μορίς Ραβέλ με κουκλοθέατρο και τη Ragna Schirmer στο πιάνο. Ενδιαμέσως, την Κυριακή, η Frances Pappas (υψίφωνος) και η Laura Young (κιθάρα) θα δώσουν συναυλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με τον Δήμο Νυρεμβέργης.

Αυτές οι συναυλίες, που διαστέλλουν την εμπειρία με τον λόγο, την κίνηση ή το ιστορικό περιβάλλον, είναι στην καρδιά της φιλοσοφίας του φεστιβάλ. «Υπάρχουν παραστάσεις που συνδυάζουν με τη μουσική διαφορετικά είδη τέχνης και οι οποίες δίνουν ερεθίσματα για μια ολιστική αντιμετώπιση των μορφών έκφρασης», λέει η Κορίνα Βουγιούκα. Επιπλέον, στο Forum, η συνάθροιση των καλλιτεχνών μπορεί να γεννήσει νέες συνεργασίες και νέα δίκτυα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή