Ακριβότερη και από τη Ζυρίχη η Λουάντα

Ακριβότερη και από τη Ζυρίχη η Λουάντα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το ερώτημα, το οποίο τίθεται, αφορά τις δέκα ακριβότερες πόλεις του κόσμου, το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Τόκιο ή στη Ζυρίχη. Κι, όμως, σε τελευταία έρευνα, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Mercer, στην κορυφή της σχετικής λίστας εντοπίζεται η Λουάντα, πρωτεύουσα της Ανγκόλας.

Η έκπληξη, λοιπόν, δεν έρχεται από τη Δύση ή την Απω Ανατολή, αλλά από τη Μαύρη Ηπειρο. Σε πολλές χώρες της Αφρικής, σημειωτέον, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί είναι τουλάχιστον εντυπωσιακοί. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την έρευνα της Mercer, η Λουάντα έχει υψηλότατο κόστος ζωής, καθώς για έναν υπάλληλο το μηνιαίο ενοίκιο διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης ίσως να εκτιναχθεί έως και τα 3.500 δολάρια (3.130 ευρώ). Οσο για την τιμή ενός τζιν παντελονιού, υπερβαίνει τα 120 δολάρια (107,3 ευρώ).

Οσο παράξενη και αν φαίνεται η κατάταξη αυτή, η Λουάντα έχει την πρώτη θέση για τρίτη χρονιά διαδοχικά. Βασικός λόγος για το υψηλό κόστος ζωής είναι η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ανγκόλας, η οποία αντιστοιχεί στο μισό του ΑΕΠ της χώρας. Πάμπολλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί δραστηριοποιούνται εκεί, εξ ου και πολλοί ξένοι εργάζονται στη Λουάντα. Μία ξένη εφημερίδα κοστίζει 4 ευρώ, ένας καφές 3 ευρώ και η βενζίνη 47 λεπτά του ευρώ το λίτρο. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια αφρικανική χώρα, της οποίας το 40% και πλέον του γηγενούς πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Στην δε τελευταία θέση αυτής της κατάταξης εμφανίζεται η πρωτεύουσα μιας ακόμα αφρικανικής χώρας, η Ντζαμένα του Τσαντ. Δύσκολα βρίσκει κάποιος ξένος διαμερίσματα να πληρούν βασικές προδιαγραφές δυτικής κατοικίας, ενώ πολλά από τα προϊόντα που επιθυμεί, εισάγονται. Μία ξένη εφημερίδα στοιχίζει 6,2 ευρώ και ένα κλαμπ σάντουιτς 23,22 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις δέκα πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή μεταξύ άλλων το Χονγκ Κονγκ, αλλά και τρεις ελβετικές και πανάκριβες πόλεις, της Ζυρίχης, της Γενεύης και της Βέρνης, καθώς και η Σιγκαπούρη. Η τελευταία έχει ανακηρυχθεί και ως το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να ζει κανείς. Ωστόσο, εκτός του καταλόγου αυτού βρίσκονται άλλες διάσημες για την ακριβή τους διαβίωση μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή