Τα μέτρα ψηφίζονται, αλλά δεν εφαρμόζονται

Τα μέτρα ψηφίζονται, αλλά δεν εφαρμόζονται

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηδη οι δανειστές θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα που ήθελε τον πρώτο έλεγχο να ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου είναι μη ρεαλιστικό. Και πώς θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει το αντίθετο, όταν λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την ψήφιση των μέτρων, ακόμα και η υπηρεσιακή κυβέρνηση δυσκολεύεται να τα εφαρμόσει. Ο λόγος για την επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ανεξαρτήτως του εάν το μέτρο είναι σωστό ή λάθος, δίκαιο ή άδικο κ.λπ., αποτελεί νόμο του κράτους. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο γύρω από το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι. Οι αντιδράσεις από τους παράγοντες του κλάδου είναι πολλές, και η σημερινή κυβέρνηση, και ακόμα περισσότερο η διοίκηση, δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου. Είναι εύλογο, λοιπόν, να εκτιμούν οι δανειστές ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν θα εφαρμοστούν εγκαίρως.

Εκ παραδρομής, εταιρεία του ομίλου Quest αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της «Κ» την Κυριακή ως Datalink, αντί του σωστού που είναι Cardlink. Το δημοσίευμα αφορούσε στα νέα δεδομένα που φέρνει η εξάπλωση του πλαστικού χρήματος και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των POS, δηλαδή των τερματικών για συναλλαγές με κάρτες. Οπως ανέφερε και η «Κ», η Cardlink από τις αρχές της χρονιάς εντάχθηκε στον όμιλο Quest και κατέχει ηγετική θέση, καθώς διαθέτει 85.000 τερματικά POS για ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες πληρωμών στην ελληνική αγορά σήμερα, ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε μερίδιο μεγαλύτερο του 50% του συνόλου.

Ταλαιπωρία συνταξιούχων

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει τεράστιο όγκο δεδομένων για όλους τους φορολογούμενους (στοιχεία από τράπεζες κ.λπ.), ωστόσο ακόμα και σήμερα, στην εποχή του περιουσιολογίου, οι συνταξιούχοι καλούνται κάθε χρόνο να υποβάλουν φορολογική δήλωση και να συγκεντρώνουν αποδείξεις τις οποίες πρέπει να διακρατούν σε κουτιά τουλάχιστον για πέντε έτη. Ετσι, οι συνταξιούχοι με τις μειωμένες πλέον αποδοχές θα πρέπει να πηγαίνουν σε λογιστές κάθε χρόνο και να πληρώνουν ένα σημαντικό ποσό για να υποβάλουν στοιχεία που είναι γνωστά στην εφορία. Πλέον, με το περιουσιολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος θα προστεθεί ένας ακόμα βραχνάς ή το σύστημα θα γίνει πιο απλό;

Στα… γρήγορα θα στηθεί το ψηφιακό δίκτυο της ΕΡΤ

Την περασμένη Παρασκευή (28/8), η ΕΡΤ δημοσιοποίησε την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη του δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης. Ο προτιμητέος προμηθευτής θα πρέπει να υποστηρίξει την ανάπτυξη του δικτύου, που θα διαρκέσει 90 ημέρες. Ωστόσο, ο τέως αν. υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης εγκαλούσε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ότι επέτρεψε στην Digea την ανάπτυξη του δικτύου της σε… 315 ημέρες. Το «στενό» αυτό χρονικό διάστημα, υποστήριζε, επελέγη για να μην υπάρξει άλλος ανταγωνιστής, καθώς «όλοι οι άλλοι εκτιμούσαν ότι απαιτούσε περισσότερο από 315 ημέρες (!)».

Ακριβό το υγραέριο κίνησης στα νησιά

Σημαντικές αποκλίσεις που φτάνουν μέχρι και τα 20 λεπτά το λίτρο παρατηρούνται στη λιανική τιμή του υγραερίου κίνησης μεταξύ των πρατηρίων υγρών καυσίμων Αττικής και νησιωτικής χώρας, όπως προέκυψε από έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Η διαφορά αυτή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή και Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη, μπορεί να οφείλεται σε κερδοσκοπία, σε μονοπώληση της αγοράς, σε προβλήματα του ανταγωνισμού που σχετίζονται με το κόστος μεταφοράς ή ακόμη και στη λειτουργία της ίδιας της αγοράς. Συγκεκριμένα, οι εκπτώσεις που δίνουν οι εταιρείες διανομής στα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων δεν είναι ίδιες προς όλους, ενώ το ύψος της κατανάλωσης έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμφωνίας. Διαφορά παρατηρείται και στην τιμή της βενζίνης, με τη γενική γραμματεία να εκτιμά ότι αυτό αποτελεί θέμα που ενδεχομένως θα πρέπει να διερευνηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή