Ο κομματισμός στη δημόσια διοίκηση

Ο κομματισμός στη δημόσια διοίκηση

Κύριε διευθυντά

Είναι απορίας άξιον πως, ενώ βρισκόμαστε στο 2015, η δημόσια διοίκηση, στα ανώτερα τουλάχιστον κλιμάκιά της, ασκείται από κομματικά τοποθετημένους ανθρώπους.

Οι συνθήκες της σημερινής εποχής είναι δύσκολες και σύνθετες. Απαιτούν γνώσεις και δεξιότητες που πρέπει να μένουν πάντοτε επικαιροποιημένες, αλλά και ικανότητα γρήγορης προσαρμογής στην αλλαγή των δεδομένων.

Η χώρα διαθέτει πληθώρα ικανών ανθρώπων, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά. Για να επιτύχει στο έργο του ένας υπουργός, και συνεπώς μία κυβέρνηση, χρειάζεται ικανό στελεχικό δυναμικό. Δεν είναι δυνατόν οι αποτυχημένοι πολιτευτές να περιμένουν στη σειρά για να κερδίσουν μία θέση γραμματέα σε υπουργείο ή διοικητή σε δημόσιο οργανισμό. Πρέπει να αφήσουμε για πάντα πίσω μας τέτοιες πρακτικές.

Το κράτος οφείλει να έχει μια συνέχεια ώστε στους πολίτες να εμπεδώνονται τα αισθήματα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Δεν μπορεί οι άνθρωποι που βρίσκονται στην κορυφή της διοίκησης να εναλλάσσονται ανάλογα με τις κυβερνήσεις δίχως να μπορούν να έχουν σταθερά μπροστά τους ένα ικανό χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει την παραγωγή έργου.

Οι εκάστοτε κυβερνώντες γνωρίζουν την αξία της συνέχειας της διοίκησης, που δίνει, σε κάποιο βαθμό, και την πολύ σημαντική αίσθηση της συνέχειας του κράτους. Oμως, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, οι κομματικές σκοπιμότητες και το κομματικό συμφέρον τίθενται υπεράνω του δημοσίου συμφέροντος. Οι παθογένειες του ελληνικού συστήματος διαιωνίζονται και η ταλαιπωρία του κόσμου συνεχίζεται.

Θεοχαρης Χ. Κυζιριδης – Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή