«Κλείνουν» λόγω εκλογών τα δικαστήρια

«Κλείνουν» λόγω εκλογών τα δικαστήρια

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλειστά» λόγω εκλογών θα παραμείνουν από τις 16 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου τα δικαστήρια της χώρας, ενώ το επίμαχο χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η διενέργεια πλειστηριασμών.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι υπό παραγραφή υποθέσεις θα εκδικαστούν κανονικά, όπως και αυτές που ξεκίνησαν πριν από τις 16 του μηνός και δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Της αναστολής εκδίκασης εξαιρούνται τα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια και τα Μεικτά Ορκωτά Εφετεία ενώπιον των οποίων έχουν προσδιοριστεί δικάσιμοι εντός του Σεπτεμβρίου. Επίσης, εξαιρείται και η εκδίκαση των κακουργημάτων σε περιπτώσεις που λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.

Στην εγκύκλιο του υπουργού Δικαιοσύνης διευκρινίζεται επίσης ότι «η επιμήκυνση αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων υπαγορεύθηκε εκ του γεγονότος ότι η διενέργεια των βουλευτικών εκλογών συμπίπτει με την έναρξη του δικαστικού έτους, τη 16η Σεπτεμβρίου, και την ανάληψη καθηκόντων των μετατεθέντων δικαστών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων».

Εν τω μεταξύ, ως προς το θέμα των πλειστηριασμών, με άλλη εγκύκλιο που εξέδωσαν οι υπηρεσιακοί υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ορίζεται ότι, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, παρατείνεται έως την 30ή Σεπτεμβρίου το προσωρινό καθεστώς αναστολής των αναγκαστικών εκτελέσεων, της καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών.

Η νέα υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ είναι σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου και η παράταση κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την καταβολή χρηματικών ποσών για την εκπλήρωση υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους ιδιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή