Μέτρα στο και 5΄ για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Μέτρα στο και 5΄ για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών στα νησιά εξήγγειλε χθες η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ ο δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός ζητά να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μόνο στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκονταν χθες πάνω από 10.000 μετανάστες, ενώ σε όλο το νησί εκτιμάται ότι ο αριθμός τους μπορεί και να ξεπερνά τις 20.000. Μετά τη διυπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρία της πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να ξεπεράσει εμπόδια που έως πριν από λίγες μέρες προβάλλονταν ως αξεπέραστα.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Γαληνός, «τους τελευταίους δύο μήνες έχουν περάσει από τη Μυτιλήνη περισσότεροι μετανάστες απ’ ό,τι ο μόνιμος πληθυσμός του, 85.000 άτομα». Χθες δεν πραγματοποιήθηκε δρομολόγιο πλοίου από τη Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα να παραμένουν πάνω από 10.000 άτομα στο λιμάνι, σε σκηνές, στους δρόμους, στα καφενεία, στην προβλήτα. Ο κ. Γαληνός εξηγεί ότι ο αριθμός των μεταναστών είναι τόσο μεγάλος «που και την Τρίτη που έφυγαν 5.000, ούτε που το καταλάβαμε». Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μυτιλήνης Σωτήρης Ζαμτράκης ανακοίνωσε την αδυναμία λειτουργίας του λιμανιού: «Ολοκληρώθηκε σήμερα η οριστική κατάληψη του επιβατικού λιμανιού της Μυτιλήνης από παράνομους πρόσφυγες. Ολοκληρώθηκε η πλήρης καταστροφή όλων των λιμενικών εγκαταστάσεων. Είναι αδύνατη η παροχή κάθε υπηρεσίας στα επιβατικά και φορτηγά πλοία και τουριστικά σκάφη. Το λιμάνι έχει μετατραπεί σε απέραντη χωματερή και χώρο υπαίθριων αφοδευτηρίων», τονίζει.

Η μείωση της «γραφειοκρατίας» όσον αφορά την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών αλλά και η αύξηση του προσωπικού και η αποστολή μηχανημάτων στα νησιά αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προβλέπεται να δημιουργηθούν μεικτά συνεργεία αστυνομίας και λιμενικού, ώστε η διαδικασία ταυτοποίησης να συντομευτεί. Επίσης, ειδικά για τη Μυτιλήνη σχεδιάζεται η λειτουργία δύο ακόμα σημείων πρώτης υποδοχής μακριά από το λιμάνι. Πρόκειται για «γραφεία»-κινητές μονάδες που θα στηθούν κοντά στα σημεία όπου αποβιβάζονται οι περισσότεροι μετανάστες. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση και για περιορισμένο διάστημα (έως το τέλος Νοεμβρίου) η διαδικασία που ακολουθείται. Συγκεκριμένα, να μη συντάσσεται δικογραφία για κάθε μετανάστη (σ.σ. όπως γίνεται σήμερα, εφόσον η παράνομη είσοδος στη χώρα είναι ποινικό αδίκημα), αλλά να εκδίδεται άμεσα η διοικητική απόφαση για αναστολή απέλασης. Οι παραπάνω δράσεις σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό έως ότου εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το μήνυμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών φέρνει και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, που αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Ελλάδα. Ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στην Κω και θα επισκεφθεί τα γραφεία της Frontex, το λιμενικό, την αστυνομία και το ξενοδοχείο «Κάπταιν Ηλίας», ενώ αναμένεται να αναφερθεί στη δυνατότητα να δοθεί προκαταβολή των κοινοτικών κονδυλίων σε συνδυασμό με ανθρωπιστική βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή