Εκτός στόχου τα φετινά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

Εκτός στόχου τα φετινά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται, αλλά οι καθυστερήσεις θα «βαρύνουν» και φέτος τον στόχο των εσόδων. Την εκτίμηση αυτή πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο Reuters.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, αν και οι αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, ο χρόνος που απομένει μέχρι τέλους του έτους είναι λίγος. Ετσι, η αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, θα συμφωνηθεί μέχρι τέλους του έτους, δεν αναμένεται να φέρει έσοδα μέσα στη χρονιά. Ως συνέπεια, ο στόχος που είχε τεθεί για εφέτος ως έσοδο, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, δεν θα επιτευχθεί. Κι επειδή το ύψος της σύμβασης των αεροδρομίων αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 80% του ετήσιου στόχου, τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα είναι για άλλη μια χρονιά ιδιαίτερα χαμηλά.

Ο κ. Πιτσιόρλας, ωστόσο, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τα έσοδα της επόμενης χρονιάς. Το Ταμείο έχει προϋπολογίσει έσοδα 3,7 δισ. ευρώ, στόχος που, όπως ανέφερε το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, είναι εφικτός. Ακόμη ο κ. Πιτσιόρλας εμφανίσθηκε αισιόδοξος τόσο για την αποκρατικοποίηση του Αστέρα, όσο και του ΔΕΣΦΑ.

Για τον Αστέρα είπε ότι θεωρεί πως σύντομα θα υπάρξει μια λύση, που θα υπηρετεί τόσο το επιχειρησιακό σχέδιο του προτιμητέου επενδυτή, όσο και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι για να ξεπεραστούν οι αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει η Socar να αρκεστεί στο 49% και το υπόλοιπο 17% να λάβει κάποιος τρίτος μέτοχος. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η βελγική Fluxys, να συμμετάσχουν στο εγχείρημα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι, αμέσως μετά τις εκλογές, θα εκκινήσει εκ νέου η διαδικασία αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Τέλος, ο πρόεδρος του Ταμείου γνωστοποίησε και την επανεκκίνηση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ. Για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εγκριθεί το τροποποιημένο κείμενο διακήρυξης του διαγωνισμού παραχώρησης του ΟΛΘ. Το ΤΑΙΠΕΔ ακολουθεί το μοντέλο του ΟΛΠ, διαθέτοντας αρχικά το 51% των μετοχών του Οργανισμού και στη συνέχεια το επιπλέον 17%. Και οι οκτώ ενδιαφερόμενοι για τον ΟΛΘ, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, παραμένουν στη διαδικασία της διεκδίκησης του λιμανιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή