Συνεργασία κυβέρνησης – Αυτοδιοίκησης για το μεταναστευτικό

Συνεργασία κυβέρνησης – Αυτοδιοίκησης για το μεταναστευτικό

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στενή συνεργασία της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος επιζητεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό κατέστησε σαφές, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, "χωρίς την Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λυθεί".

Πριν μια βδομάδα το θέμα αυτό είχε συζητηθεί και πάλι εκτενώς στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, υπό την παρουσία των τότε συναρμόδιων υπουργών Τασίας Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρή Δρίτσα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος και ο ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης, εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, όπου έχουν καταφύγει εκεί 2,5 εκατομμύρια Σύριοι.

Ο κ. Μουζάλας, ανακοίνωσε στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, την εκταμίευση στις 15 Σεπτεμβρίου, 30 εκατομμυρίων ευρώ, από τα κονδύλια που έχει εγκρίνει η ΕΕ για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κρίση .

Στόχος της κυβέρνησης είπε, είναι στα νησιά υποδοχής, ο αριθμός των μεταναστών να "είναι ανεκτός". Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε, θα ναυλωθούν κι άλλα πλοία για τη μεταφορά τους , αλλά είναι απαραίτητο, σημείωσε, να δημιουργηθούν προσωρινά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής για να είναι δυνατή η γρήγορη καταγραφή τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ζητηθεί η σύγκληση έκτακτης συνόδου ΕΕ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην τοποθέτησή του υπογράμμισε την ανάγκη πέραν των μέτρων ανακούφισης των προσφύγων, να υπάρξει, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει ως στόχο τη σύλληψη των προσώπων που ηγούνται των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Πρόκειται, είπε, για μια αναγκαία ενέργεια για την οποία δεν έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πρωτοβουλία.

Επίσης, τόνισε ότι για την Κ.Ε.Δ.Ε. και τους Δήμους το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα πρώτιστης σημασίας, ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση αλλά επιπλέον δημιουργεί και ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Πιθανή η αύξηση της μεταναστευτικής ροής

Πιθανή θεωρείται η αύξηση της μεταναστευτικής ροής, ενώ ήδη έχουν διέλθει από τα ελληνικά νησιά περίπου 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού, η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των μεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4%. Στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης είναι η συντονισμένη άμεση δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη λήψη όλων των μέτρων και των στοχευμένων δράσεων που απαιτούνται, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, στη σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το μεταναστευτικό.

Επικεντρώνοντας στις δράσεις του υπουργείου Υγείας, είπε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες άρσης του θέματος των προσλήψεων ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, τονίζοντας, πως στον κεντρικό άξονα της πολιτικής δεν εντάσσεται μόνο η παροχή περίθαλψης ή ο εμβολιασμός σε μικρά παιδιά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ, αλλά μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών όπως και η αποτροπή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν πως τα συναρμόδια υπουργεία χρειάζονται τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας ως προς τους μετανάστες. Ακόμη τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας της δίωξης και της σύλληψης των διακινητών των δουλεμπόρων οι οποίοι αριθμούν ήδη τους 8.014 βάσει στοιχείων του λιμενικού χάρτη, όπως και η ενίσχυση των νησιών από αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να διευκολυνθεί η καταγραφή των μεταναστών και να γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς η ταυτοποίηση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή