Αμερικανός συνταγματάρχης προτείνει λύσεις για τη διαφύλαξη των αρχαίων από το ΙΚ

Αμερικανός συνταγματάρχης προτείνει λύσεις για τη διαφύλαξη των αρχαίων από το ΙΚ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Δύση πρέπει να αναπτύξει τις δυνάμεις της για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων στη Μέση Ανατολή από τους εξτρεμιστές, όπως είναι η ομάδα του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ένας πρώην συνταγματάρχης των Αμερικανών Πεζοναυτών, για τις καταστροφές αρχαίων μνημείων και χώρων από το ΙΚ.

Ο συνταγματάρχης Μάθιου Μπογδάνος, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας σχετικά με τη λεηλασία του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ στη Βαγδάτη το 2003, δήλωσε στο Associated Press ότι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους προκειμένου να αναλάβουν την προστασία των τόπων τους. Μάλιστα, επέκρινε τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ λέγοντας πως δεν έχουν προβεί σε απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουν περιοχές όπως η αρχαία συριακή πόλη της Παλμύρας.

«Φυσικά και υπάρχει ο κίνδυνος», τόνισε από την Ιερουσαλήμ ο Μ. Μπόγδανος, προσθέτοντας ότι «οι κίνδυνοι της παραλείψεως είναι πολύ χειρότεροι: Θα σημάνουν περισσότερα χρήματα για τους τρομοκράτες και απώλεια των αποδείξεων για εποχές που μας φανερώνουν στοιχεία ακόμα και για το ξεκίνημα της ανθρωπότητας».

Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία κατέχει περίπου το ένα τρίτο του Ιράκ και της Συρίας, υποστηρίζει ότι καταστρέφει τα αρχαία λείψανα επειδή προωθούν την ειδωλολατρία. Πολλοί ωστόσο πιστεύουν πως οι άνδρες του πουλάνε τα αρχαία προκειμένου η οργάνωση να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία τρόμου της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή