Ο Ομπάμα περιόδευσε στην Αλάσκα

Ο Ομπάμα περιόδευσε στην Αλάσκα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αρκτική ολοκληρώθηκε χθες, με τους κατοίκους των τουλάχιστον 200 χωριών της Αλάσκας να εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους, καθώς αρκετοί συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να δουν την αυτοκινητοπομπή του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που πραγματοποίησε επίσημο ταξίδι για να αναδείξει τα προβλήματα των ιθαγενών της Αλάσκας, οι οποίοι καθημερινά αντιμετωπίζουν συνθήκες ζωής πολύ διαφορετικές από τους Αμερικανούς πολίτες άλλων πολιτειών. Η επίσκεψη στόχευε στο να ρίξει φως στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχει προκληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα και που έχει μεταβάλει άρδην το αρκτικό τοπίο.

Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κινηθεί για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ιθαγενών της Αμερικής, οι κάτοικοι της Αλάσκας αισθάνονται ότι δεν έχουν λάβει την ίδια προσοχή. «Η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν γνωρίζει ότι στην Αλάσκα υπάρχουν δεκάδες κοινότητες, και αυτό είναι απαράδεκτο, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το διορθώσουμε», σχολίασε σε συνέντευξή του ο γερουσιαστής που εκπροσωπεί την Αλάσκα, Νταν Σάλιβαν. Χωριά βουλιάζουν σταδιακά στο έδαφος, αφού το μόνιμο στρώμα πάγου υποχωρεί και οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν ταχύτατα σε πρωτοφανή για την περιοχή επίπεδα.

Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε στα γυρίσματα ενός επεισοδίου της τηλεοπτικής εκπομπής επιβίωσης του NBC «Running Wild with Bear Grylls» για την Αλάσκα. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε με σκάφος τον Κόλπο της Ανάστασης για να περπατήσει στο εθνικό πάρκο των φιόρδ Κενάι, όπου ο παγετώνας έχει μειωθεί περίπου δύο μίλια τα τελευταία 15 έτη. Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι ακολούθησαν τον εντυπωσιασμένο από το τοπίο και τους θαλάσσιους λέοντες πρόεδρο στο οδοιπορικό του. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα εγγόνια μας θα μπορούν να δουν αυτό το μέρος», είπε ο Ομπάμα υπό τον ήχο των αλλεπάλληλων «κλικ».

«Εχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αυτό το κομμάτι παραδείσου στον πρόεδρο των ΗΠΑ, και αυτό σημαίνει πολλά για εμάς», δήλωσε ο δήμαρχος του Σιούαρντ, Τζιν Μπάρνταρσον.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε την Τετάρτη με τους αρχηγούς των φυλών της Αλάσκας και τους ψαράδες του Ντίλινχαμ, του μεγαλύτερου κέντρου αλιείας σολομού στον κόσμο. Το ταξίδι του έληξε με τη μετάβασή του στο Κοτζεμπούε, την αρκτική πόλη 3.000 κατοίκων η οποία αντιμετωπίζει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Το 32% των κατοίκων της Αλάσκας δεν έχει πρόσβαση σε υδραυλικά συστήματα, ενώ ένας στους πέντε δεν έχει στη διάθεση του συμβατική κουζίνα. Πρόκειται για μία καθημερινότητα επιβίωσης που βασίζεται στο κυνήγι φάλαινας, φώκιας και θαλάσσιου ελέφαντα – μία παράδοση για την οποία οι ιθαγενείς είναι υπερήφανοι. Εφόσον δεν υπάρχουν δρόμοι, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν πλοία και οχήματα για το χιόνι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ομπάμα είχε υπογραμμίσει με υπερηφάνεια ότι είναι ο Αμερικανός πρόεδρος που έχει επισκεφθεί τις περισσότερες κοινότητες ιθαγενών, προσθέτοντας ότι η επιθυμία του ήταν να ακούσει τις ανησυχίες των «καθημερινών κατοίκων της Αλάσκας». Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί να επιτύχει την υπογραφή μιας συμφωνίας, στη συνάντησή του με πολιτικούς αρχηγούς από όλον τον κόσμο στο Παρίσι για τoν περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κλιματική αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή