Σε αμφισβήτηση η Ζώνη Σένγκεν στην Ε.Ε.

Σε αμφισβήτηση η Ζώνη Σένγκεν στην Ε.Ε.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Μετά τις σκοτεινές ιστορικές μνήμες που ξύπνησε η ενέργεια των τσεχικών αρχών να γράφουν αριθμούς στα μπράτσα των προσφύγων, η Πράγα αποφάσισε ότι δεν θα συλλαμβάνει πρόσφυγες που έχουν μεν υποβάλει τα χαρτιά τους στην Ουγγαρία, αλλά διασχίζουν το τσεχικό έδαφος με προορισμό τη Γερμανία. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι Αρχές της Ιταλίας, οι οποίες κατόπιν αιτήματος της Βαυαρίας φέρεται ότι αποφάσισαν να αναστείλουν τοπικά την ισχύ της Συνθήκης Σένγκεν και να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους στο αλπικό πέρασμα Μπρένερο.

Με κοινό έγγραφο

Η κίνηση των ιταλικών αρχών δεν είχε ανακοινωθεί χθες το βράδυ επισήμως, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να μην επιβεβαιώνει ότι συνέβη. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν χθες κοινό έγγραφο με το οποίο ζητούν «δίκαιη» κατανομή προσφύγων στην Ε.Ε. Οι τρεις χώρες τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων ασύλου.

«Η Συνθήκη Σένγκεν έχει ντε φάκτο καταρρεύσει», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι δύσκολο να πάρει κανείς βίζα εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν, ενώ τώρα έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να κυκλοφορούν εδώ χωρίς κανείς να τους ελέγχει». 

Νεκροί στις ακτές

Τουλάχιστον 12 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά και μία γυναίκα, έχασαν χθες τη ζωή τους στο θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στις μικρασιατικές ακτές και την Κω, με τις Αρχές να εντοπίζουν πτώμα νηπίου σε ακτή της Αλικαρνασσού. Η φωτογραφία του νεαρού αγοριού, με την κόκκινη μπλούζα και το σορτσάκι, συγκίνησε τα τουρκικά social media, τα οποία υιοθέτησαν τη λεζάντα «η ανθρωπιά ξεβράζεται στην ακτή».

Στο μεταξύ, επεισοδιακή ήταν η νύχτα στο Καλαί, όπου το τρένο Εurostar με κατεύθυνση το Λονδίνο σταμάτησε και οι επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι στο σκοτάδι επί τέσσερις ώρες, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες εντοπίστηκαν να περπατούν κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.

Τρία τρένα με κατεύθυνση το Λονδίνο σταμάτησαν το βράδυ της Τρίτης, ενώ σε ένα από αυτά οι επιβάτες έλαβαν την εντολή να μην κάνουν θόρυβο για να ακούσουν αν περπατούν άνθρωποι πάνω στα βαγόνια. Ελικόπτερο με φως ερευνούσε την περιοχή, ενώ φρουροί περπατούσαν κατά μήκος των γραμμών.

Προτροπή από Μίλιμπαντ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν πόλεμοι αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, προέτρεψε την κυβέρνηση Κάμερον να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. «Η Βρετανία ήταν στην πρωτοπορία κατά την κατάρτιση των συμβάσεων και των πρωτοκόλλων για τα δικαιώματα των προσφύγων. Μεγάλο μέρος της νομικής θεωρίας προήλθε από τη Βρετανία», υποστήριξε ο πρώην ΥΠΕΞ των Εργατικών και αδελφός του τέως επικεφαλής του κόμματος. «Οι λόγοι που το κάναμε αυτό ίσχυαν τη δεκαετία του ’40 και του ’50 και ισχύουν και σήμερα. Αυτό που τότε ίσχυε για τους Ευρωπαίους πρέπει σήμερα να εφαρμοστεί για τους Αφρικανούς και Ασιάτες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι συμβάσεις του ΟΗΕ ισχύουν για κάποιους και για άλλους όχι». Ο Μίλιμπαντ στηλίτευσε τη χρήση του όρου «μετανάστης», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για προσφυγική κρίση. «Είναι λάθος να μιλάμε για μετανάστες», είπε ο Μίλιμπαντ.

Τους τελευταίους μήνες, το ποσοστό γυναικών μεταξύ των προσφύγων έχει τριπλασιαστεί, ενώ το 12% των γυναικών που διασχίζουν τα ελληνικά σύνορα προς την ΠΓΔΜ είναι έγκυοι.

Στη Βουδαπέστη, οι Αρχές παρέμεναν σε αμηχανία σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού των προσφύγων, τους οποίους περιορίζουν σε καταυλισμό έξω από τον Ανατολικό Σταθμό (Κελέτι). Μία μόνο μη κυβερνητική οργάνωση προσπαθεί να φροντίσει πάνω από 1.000 ανθρώπους, στη διάθεση των οποίων βρίσκονται έξι τουαλέτες.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησής του με το σύστημα των ποσοστώσεων το οποίο προωθείται από την Ε.Ε. ως λύση, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εφόσον οι πρόσφυγες είναι προφανές ότι κατευθύνονται σε συγκεκριμένους προορισμούς. «Πώς μπορείς να κρατήσεις στη Λιθουανία κάποιον που θέλει να πάει στη Στουτγάρδη;», αναρωτήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή