Παρέμβαση ΗΠΑ στην Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος

Παρέμβαση ΗΠΑ στην Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις για επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους αναμένεται να ασκήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) προς την Ευρωζώνη και ιδίως τη Γερμανία στην επερχόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20 στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Η διαφαινόμενη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του πρώτου ελέγχου επί του νέου προγράμματος, θα έχει ως αποτέλεσμα και τη μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος. Γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα και δημιουργεί -όπως αποδεικνύεται- ανησυχία στην αμερικανική κυβέρνηση.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες πως στη συνάντηση των G20 στην Αγκυρα, θα τεθεί από την πλευρά των ΗΠΑ το θέμα του ελληνικού χρέους και της νέας ρύθμισής του, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η κίνηση αυτή είναι μία σαφής ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσει γρήγορα το θέμα του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι πιέσεις για την ολοκλήρωση της συζήτησης γύρω από το ελληνικό χρέος έχουν να κάνουν και με τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν στην παγκόσμια οικονομία από την Κίνα. Το βασικό θέμα της συνάντησης των G20 θα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης στην κινεζική οικονομία και όπως αποδεικνύεται η Αμερική δεν επιθυμεί να υπάρχει και άλλος ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας στις αγορές, όπως η αβεβαιότητα γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πέραν αυτών, ο ίδιος αξιωματούχος των ΗΠΑ υποστήριξε χθες ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στα ελληνικά προγράμματα. Ομως, το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι για να στηρίξει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, θα πρέπει πρώτον η χώρα να έχει προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και δεύτερον η Ευρωζώνη να έχει λάβει τις αποφάσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Για την πρώτη προϋπόθεση, η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Δηλαδή, για να πιέζει προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, η δεύτερη προϋπόθεση – η ρύθμιση του χρέους – δημιουργεί κάποια δυσαρέσκεια στο Βερολίνο, όπως υποστηρίζει η γερμανική Suddeutsche Zeitung.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν η «χρυσή τομή» για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βρεθεί, εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του νέου Μνημονίου και ολοκληρώσει επιτυχώς τον πρώτο έλεγχο. Αλλωστε, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητο η ρύθμιση του χρέους να περιλαμβάνει «κούρεμα» της ονομαστικής του αξίας, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιώσιμο ακόμα και με νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Επίσης, εξετάζεται και η παροχή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων και κεφαλαίου από τα ευρωπαϊκά δάνεια, ενώ το νέο κριτήριο για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ, βάζοντας στην άκρη τον «κανόνα» της υποχώρησής του κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή