Η Δανία θα είχε καλύτερη μοίρα εντός της Ευρωζώνης

Η Δανία θα είχε καλύτερη μοίρα εντός της Ευρωζώνης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μην υποτιμάτε το νόμισμά σας. Αυτό είναι το απλό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση της Δανίας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της σκανδιναβικής χώρας επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της χώρας στο καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.

Αν εξαρτιόταν αποκλειστικά από τον ίδιο, η Δανία θα υιοθετούσε αμέσως το ευρώ, λέει ο υπουργός Οικονομικών Κλάους Χγιορτ Φρέντρικσεν. Απορρίπτει δε επιχειρήματα όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ότι δηλαδή το ευρώ έχει δέσει χειροπόδαρα τις οικονομίες σε ένα άκαμπτο σύστημα που υπονομεύει την ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης.

«Είναι ευρέως διαδεδομένο να συνδέεται η κρίση χρέους της Ευρωζώνης με το ευρώ, αλλά πρόκειται απλώς περί ορισμένων χωρών που είχαν χάσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών τους. Δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτά που περνάει η Ευρώπη οφείλονται στο ευρώ». Στην ουσία, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες γενικά βιώνουν τις συνέπειες «ανίκανων πολιτικών, για να το θέσω ευγενικά», λέει ο κ. Φρέντρικσεν. Τη στιγμή που οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων κυριαρχούν στην παγκόσμια σκηνή, η Δανία υποστηρίζει ότι η εμπειρία που είχε πριν από τέσσερις δεκαετίες έκοψε την όρεξη για επανάληψη του πειράματος. Το εξωτερικό χρέος της Δανίας είχε εκτοξευτεί από το περίπου 10% του ΑΕΠ στη δεκαετία του 1970 σχεδόν στο 50% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος άρχισε να υποχωρεί στη δεκαετία του 1990, μετά την υιοθέτηση σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας, αρχικά με το γερμανικό μάρκο και στη συνέχεια με το ευρώ. «Το κόστος αυξήθηκε και μειώθηκε η ανταγωνιστικότητά μας», εξηγεί ο κ. Φρέντρικσεν. «Αυτό ήταν που μας οδήγησε να υιοθετήσουμε το καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Ο τελευταίος γύρος νομισματικών περιπετειών άρχισε για τη Δανία τον περασμένο Ιανουάριο, όταν σύρθηκε σε μια δίμηνη μάχη ώστε να αποτρέψει τους κερδοσκόπους από το να συγκεντρώνουν δανικές κορώνες και να υπονομεύουν τη σταθερή ισοτιμία του νομίσματος με το ευρώ. Ο κ. Φρέντρικσεν υποστηρίζει ότι οποιοσδήποτε γνωρίζει την οικονομική ιστορία της Δανίας δεν θα τολμούσε να αμφισβητήσει τη σταθερή ισοτιμία με το ευρώ. «Μετά τη δραματική αρχή, η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας κατάφερε να αποκαταστήσει την ηρεμία στην αγορά συναλλάγματος για τη δανική κορώνα», λέει ο κ. Γιαν Στόρουπ Νίλσεν, υψηλόβαθμος οικονομικός αναλυτής στη Nordea Markets. «Το καθεστώς της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι αναπόσπαστο τμήμα της οικονομικής πολιτικής της Δανίας και θα το υπερασπιστούμε», λέει ο κ. Φρέντρικσεν. Στο τέλος υπερίσχυσε η Δανία και οι κερδοσκόποι υποχώρησαν. Αν και οι Δανοί αξιωματούχοι δυσκολεύτηκαν να αποσοβήσουν την ανατίμηση της κορώνας πέρα από το εύρος που ορίζει το καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας, κατά τον κ. Φρέντρικσεν το περιστατικό ενισχύει την άποψή του ότι η Δανία θα είχε καλύτερη μοίρα εντός της Ευρωζώνης. Ωστόσο, ο σκεπτικισμός του εκλογικού σώματος όσον αφορά την αλλαγή νομίσματος σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Δανίας δεν θα θέσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα «στο προβλεπτό μέλλον», λέει ο κ. Φρέντρικσεν. «Δεν βρίσκεται στην ατζέντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή