Τις ημέρες των ελέγχων μειώνεται η φοροδιαφυγή

Τις ημέρες των ελέγχων μειώνεται η φοροδιαφυγή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 28.000 έλεγχοι διενεργήθηκαν από τον ελεγκτικό μηχανισμό τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ο οποίος εντόπισε παραβάσεις σε 5.367 επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προκύπτει ότι 2 στις 10 επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών η παραβατικότητα παγιώνεται σε ποσοστά ιδιαίτερα χαμηλά (19,06%), κάτι που οφείλεται σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών στην αύξηση των ελέγχων από τους μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Ουσιαστικά αυτό που εννοεί ο κ. Αλεξιάδης είναι ότι οι ελεγκτές παραμένουν μέρες σε έναν προορισμό, με αποτέλεσμα η παρουσία τους και μόνο να αναγκάζει τους καταστηματάρχες και τις επιχειρήσεις να εκδίδουν αποδείξεις και παραστατικά, κάτι άλλωστε που επιθυμεί και το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα οι οποίοι ανέρχονται σε 5.286. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Συνολικά διενεργήθηκαν 28.191 έλεγχοι σε 27.392 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 5.367.

2. Το ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 19,06% των ελεγχθεισών επιχειρήσεων.

3. Συνολικά εντοπίσθηκαν 17.443 παραβάσεις. Κατά μέσο όρο κάθε μία επιχείρηση υπέπεσε σε 3,5 παραβάσεις.

4. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από 8.360 ελεγκτές.

5. Από τους ελέγχους της τελευταίας εβδομάδας κάλυψαν κατά 58% επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και κατά 28% εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ το 93% των παραβάσεων αφορούσαν τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις είναι:

• Σε δύο επιχειρήσεις στη Ρόδο και την Κω, με αντικείμενο εργασιών την παροχή υπηρεσιών θαλασσίων σπορ, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 30 και 14 αποδείξεων λιανικής πώλησης αντίστοιχα.

• Σε μία επιχείρηση στη Ρόδο, με αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση καντίνας, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 13 αποδείξεων λιανικής πώλησης.

• Σε τέσσερις επιχειρήσεις διαπιστώθηκε, κατόπιν διασταύρωσης, ότι οι υφιστάμενες Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) δεν είχαν δηλωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ και για τον λόγο αυτό, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προέβησαν στην κατάσχεσή τους. Ειδικότερα, οι εν λόγω ΦΤΜ βρέθηκαν να λειτουργούν σε αναψυκτήριο στον Πειραιά, σε επιχείρηση πώλησης ειδών λαϊκής τέχνης στο Μοναστηράκι, σε κάβα ποτών στο Μαρούσι και σε κεντρικό περίπτερο στην περιοχή της Καλλιθέας. Η διασταύρωση έγινε άμεσα με τη χρήση των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών των ελεγκτών, σε εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS και την απευθείας επιβεβαίωση αυτών και από το προσωπικό του ΣΔΟΕ που εκτελούσε καθήκοντα υποστήριξης και επιφυλακής στα γραφεία του ΣΔΟΕ στην Αθήνα.

• Επιχείρηση εκμετάλλευσης περιπτέρου στην περιοχή της Πρέβεζας, λειτουργούσε αδήλωτη ΦΤΜ και για τον λόγο αυτό, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προέβησαν στην κατάσχεσή της.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις επιστροφές φόρων προς τους πολίτες. Οσοι έχουν και οφειλές προς την εφορία αυτές θα συμψηφιστούν είπε ο υπουργός, ενώ προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα προβλέπει αυτόματο σύστημα συμψηφισμών με όλο τον δημόσιο τομέα. Επίσης, επανέλαβε ότι το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου θα γίνεται μέσω της χρήσης των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ενώ οι ιατρικές δαπάνες θα αναγνωρίζονται μόνο εάν αυτές έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή