Οι ήρωες και οι κομπάρσοι των ντιμπέιτ

Οι ήρωες και οι κομπάρσοι των ντιμπέιτ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούγεται αλλόκοτο, αλλά την πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας πήγε σε ντιμπέιτ δεν είδαμε ποτέ τη φυσιογνωμία του στην τηλεόραση. Το 2007, βλέπετε, ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν ακόμη φέρελπις λοχίας της αριστερής στρατιάς, κι έτσι το βράδυ του ντιμπέιτ εμφανίστηκε ακάλεστος έξω απ’ το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ως συνοδός του Αλέκου Αλαβάνου, του τότε αρχηγού του Συνασπισμού. Αποτέλεσμα; Οι κάμερες έπιασαν τον Αλέξη Τσίπρα να βηματίζει στο προαύλιο, με το τσαντάκι-μπανάνα στη μέση ν’ αναπηδά πάνω στο τζιν.

Αλλά βέβαια κάθε βραδιά ντιμπέιτ έχει ήρωες και κομπάρσους. Το 1990 στο πρώτο ντιμπέιτ, ας πούμε, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κων. Μητσοτάκης έβγαλαν ο καθένας από έναν μονόλογο και μετά αποχώρησαν απ’ το Πάντειο. Ενώ το 1996, όσο ο Μ. Εβερτ και ο Κ. Σημίτης μονομαχούσαν στο Ραδιομέγαρο, ο Αντ. Σαμαράς έδινε τη δική του μάχη: έστελνε… εξώδικο στο ΕΣΡ επειδή έκοψαν απ’ το πάνελ τη μικρή, πικρή του Πολιτική Ανοιξη.

Το 2007 πάλι, που ο Κώστας Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ακόμα ΠΑΣΟΚ, οι τεχνικοί της ΕΡΤ πολύ κολακεύτηκαν όταν ο δεύτερος εισέβαλε στο κοντρόλ, για να τους χαιρετήσει έναν-έναν διά χειραψίας. Το θέμα, βλέπετε, είναι να βρεις τον τρόπο να κάνεις τη διαφορά. Οπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης το 2007, που χωρίς κανέναν προφανή λόγο εμφανίστηκε στις κάμερες με ένα… λεμόνι στο δεξί χέρι! Ακόμα κι έτσι, σχεδόν 5 εκατ. Ελληνες είδαν έστω κι ένα λεπτό απ’ το ντιμπέιτ στο οποίο ο Αιμίλιος Λιάτσος έκανε ερωτήσεις εξ ονόματος της «μικρής Αναστασίας», ο Γιώργος Καρατζαφέρης απαντούσε για λογαριασμό της κάθε «κυρίας Μαρίτσας απ’ τις Σέρρες». Τότε ακόμα υπήρχαν «τρόποι να βρούμε λεφτά», όπως έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου, και «μοχλοί πίεσης για διαπραγμάτευση», όπως υποστήριζε ο Κ. Καραμανλής.

Εως το 2009, βέβαια, που έγινε το επόμενο ντιμπέιτ, όλα είχαν αλλάξει. Πλέον, ο Κ. Καραμανλής είχε μαζί του γυαλιά πρεσβυωπίας, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην τηλεοπτική ιστορία να του κάνει καζούρα, έστω και off camera, ο Γιώργος Παπανδρέου! Αλλόκοτες ατάκες αντηλλάγησαν και στο μακιγιάζ, όπου ο Γ. Παπανδρέου έλεγε πως η μακιγιέζ αργεί γιατί «έχω μεγάλη επιφάνεια στο κούτελο!», και ο Κ. Καραμανλής επισήμανε πως «με αυτό το θέμα ο μόνος που δε διασκεδάζει είναι ο Ευ. Αντώναρος!». Μία μέρα νωρίτερα, βέβαια, είχε γίνει ντιμπέιτ των 6 αρχηγών. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να φόρεσε σακάκι, ο Γιώργος Καρατζαφέρης να δήλωσε πως είναι «ο γιος του σανοπώλη» και ο Νίκος Χρυσόγελος των Οικολόγων Πράσινων να περιέφερε ένα βαζάκι με μαύρο νερό απ’ τον Ασωπό (!), τελικά όμως αυτό που έμεινε στη λαϊκή μνήμη ήταν το κολιέ-καρδούλα της Αλέκας Παπαρήγα. «Φοράει την “Glamour Heart” της Baccarat», αποφάνθηκαν την επομένη οι άοκνοι ρεπόρτερ του μεσημβρινού κουτσομπολιού. Οι ίδιοι που ξέθαψαν τα βίντεο του Κώστα Καραμανλή από άπειρες διαφορετικές συναντήσεις, με την ίδια πάντα γραβάτα: τη γαλάζια, που λάνσαρε και στο ντιμπέιτ της προηγουμένης. Στις πιο πίσω σελίδες, οι συγκρίσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Μπάρακ Ομπάμα έδιναν κι έπαιρναν. Οχι οι πολιτικές, βέβαια, αλλά οι ενδυματολογικές. Στις φωτογραφίες, βλέπετε, και οι δυο τους φορούσαν λευκό πουκάμισο Brooks Brothers με κόκκινη γραβάτα και μανίκι γυρισμένο στον αγκώνα. Οσο για το τι συνέβη στο στούντιο εκείνο το βράδυ… όπως είπε και η Αλέκα Παπαρήγα, όταν ρώτησαν οι δημοσιογράφοι, «ατάκες, χειρονομίες, ειρωνείες και αποπροσανατολισμός».

Εξι χρόνια μετά, με «δύο και τρία και τέσσερα ντιμπέιτ» να μας περιμένουν, η «μικρή Αναστασία» που μεγάλωσε, η «κυρία Μαρίτσα απ’ τις Σέρρες» που της έκοψαν τη σύνταξη και η κυρία Παπαρήγα ως τηλεθεάτρια σίγουρα θα αδημονούν. «Ατάκες, χειρονομίες, ειρωνείες και αποπροσανατολισμός». Αν το σκεφτείτε, τι περισσότερο έχει το Game of Thrones;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή