«Συγκατοίκηση» έργων παλαιότερων και σύγχρονων εικαστικών στον Μόλυβο

«Συγκατοίκηση» έργων παλαιότερων και σύγχρονων εικαστικών στον Μόλυβο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική συγκατοίκηση πραγματοποιείται στην ανακαινισμένη Στέγη Τεχνών Σ. Τρύφων στον γραφικό Μόλυβο της Λέσβου. Η έκθεση «Αγνωστος καλλιτέχνης/Unknown artist» δίνει στο κοινό την ευκαιρία να ρίξει ματιές σε μια σπάνια, αν και ίσως παραγνωρισμένη, συλλογή έργων τέχνης της ΑΣΚΤ, προτείνοντας έναν αναστοχασμό γύρω από τη νεοελληνική παράδοση και κουλτούρα.

Εκτίθενται περίπου σαράντα αντίγραφα από παλαιότερα έργα τέχνης (λαϊκών καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Θεόφιλου), χειροτεχνίας και αγιογραφίας, καθώς και διακοσμητικών παραστάσεων που εμπίπτουν στη λαϊκή παράδοση της περιοχής. Τα «αντίγραφα» δημιούργησαν τη διετία 1958-1959 τότε φοιτητές της σχολής και σήμερα καταξιωμένοι ζωγράφοι, όπως οι Α. Φασιανός, Σ. Σόρογκας, Μ. Καραβέλα, Δ. Κοκκινίδης,  Γ. Βαλαβανίδης κ.ά., σε μια προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του λαϊκού υλικού πολιτισμού.

Η συλλογή της ΑΣΚΤ θα «συγκατοικήσει» δημιουργικά με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως οι Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Φουτρής, Αλέξανδρος Λάιος και Μάρω Φασουλή (Under Construction Group), Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Andreas Sell, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Χριστίνα Σγουρομύτη, Γιάννης Σκαλτσάς, Γιάννης Βαρελάς και Εμμανουήλ Μπιτσάκης. Οι τελευταίοι κάνουν μια προσπάθεια κριτικής εικαστικής διερεύνησης πάνω στα αντιπαραθετικά ζεύγη της οικειοποίησης και της αυθεντίας πρωτότυπου και αντιγράφου. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν με κείμενά τους οι θεωρητικοί Νικόλας Κολώνιας, Πάνος Κομπατσιάρης και Γιώργος Παπαδόπουλος.

Τοπόσημο στο λιμάνι του γραφικού Μολύβου (Μήθυμνα), το κτίριο της Στέγης Τεχνών Σ. Τρύφων είναι ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα του παραδοσιακού οικισμού. Στο παρελθόν στέγασε δραστηριότητες του ελαιουργείου-σαπωνοποιείου της οικογένειας Τρύφωνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή