Μειώθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Μειώθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 600 εκατ. ευρώ μείωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το ανώτατο όριο έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο διαθέσιμο όριο για τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε στα 89,1 δισ. ευρώ από 89,7 δισ. που είχε παραμείνει από τις 18 Αυγούστου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους πιστωτές, το «μαξιλάρι» ρευστότητας των τραπεζών αυξήθηκε κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να επανέλθει στα επίπεδα ασφαλείας των 3 δισ. ευρώ. Η βελτίωση της ρευστότητας οφείλεται κυρίως σε εισροές από τον τουρισμό, σε καταθέσεις μισθοδοσίας και σε πληρωμές λογαριασμών από καταναλωτές. Ετσι, αποφασίστηκε η αποπληρωμή του ELA κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, γεγονός που μειώνει και το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Η προηγούμενη μείωση του ELA είχε γίνει στις 18 Αυγούστου, ενώ τελευταία φορά που ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης ήταν στις 22 Ιουλίου (αύξηση κατά 900 εκατ., στα 91 δισ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή