Κ. Σημίτης: Ανατροπή του νέου δικομματισμού

Κ. Σημίτης: Ανατροπή του νέου δικομματισμού

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να σταθεί το ΠΑΣΟΚ ως ένα «κίνημα ανατροπής», που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της ανανέωσης, επισήμανε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου ο κ. Κ. Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκφράσει όλους εκείνους που «απαρνιόνται την εθνικιστική συντηρητική Δεξιά, την εθνικολαϊκιστική Αριστερά και τις συντεχνιακές και πελατειακές νοοτροπίες των κατεστημένων συμφερόντων». Ο πρώην πρωθυπουργός σύγκρινε τη φετινή επέτειο με την εποχή ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το 1974, καθώς, όπως είπε, και τότε και τώρα το κόμμα ήταν αντιμέτωπο με μια εκλογική αναμέτρηση «με το κρίσιμο ερώτημα αν έχει μέλλον και ποιο».

Ο κ. Σημίτης τόνισε πως οι εξελίξεις «διαγράφουν τον κίνδυνο το πολιτικό σύστημα να έχει εφεξής δύο κύριους άξονες, την παραδοσιακή Δεξιά και τη συντεχνιακή και εθνικολαϊκιστική Αριστερά». Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως η κατανομή της πολιτικής εξουσίας μεταξύ αυτών των δύο παρατάξεων «ενισχύει την ανελαστικότητα του συστήματος, τη συνεχή αντιπαλότητα στην πολιτική ζωή και τις δογματικές αντιπαραθέσεις».

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ανατροπής όχι μόνο του νέου δικομματισμού αλλά και των νοοτροπιών που επικρατούν – «την ανειλικρίνεια του λόγου, την αποσιώπηση της πραγματικότητας, την προβολή ανέφικτων στόχων, τη συγκάλυψη υποχωρήσεων και μεταβολών». Ο κ. Σημίτης κατέληξε, απευθυνόμενος στο ακροατήριο που είχε συγκεντρωθεί στο Ζάππειο, λέγοντας ότι εξαρτάται «από εμάς αν θα έχουμε την έμπνευση και το θάρρος για τον καινούργιο δρόμο που επιβάλλουν οι περιστάσεις». Διαφορετικά, είπε, «η σημερινή αδιαφορία και απόρριψη των πολιτών απέναντί μας δεν θα είναι πια αναστρέψιμη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή