Εκτακτο αίτημα ΕΛ.ΑΣ. προς Κομισιόν για βοήθεια 6 εκατ. ευρώ

Εκτακτο αίτημα ΕΛ.ΑΣ. προς Κομισιόν για βοήθεια 6 εκατ. ευρώ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αίτημα θα αφορά εκταμίευση συνολικού ποσού 6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο. Αξιωματικός της ΕΛΑΣ δήλωσε χθες στην «Κ» ότι εάν το ελληνικό αίτημα προς την Κομισιόν γίνει αποδεκτό, τα χρήματα που θα δοθούν στην ΕΛΑΣ θα διατεθούν για την προμήθεια εξοπλισμού και την ενίσχυση με προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Διευκρίνισε ότι στόχος του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ είναι με τα έκτακτα κοινοτικά κονδύλια να καλυφθεί το κόστος για τη μετακίνηση, στα σημεία εισόδου, σημαντικού αριθμού αστυνομικών που θα αναλάβουν τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και για την προμήθεια συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένες πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ κατέθεσε καθυστερημένα το αίτημα για έκτακτη οικονομική βοήθεια. Οπως μάλιστα επισημαίνουν, η Κομισιόν έχει κάνει δεκτό αντίστοιχο αίτημα που ήδη υπέβαλε το Λιμενικό Σώμα για έκτακτη χρηματοδότησή του με 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ προέγκριση έχει αποσπάσει και αίτημα χρηματοδότησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με 2,7 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας στην κριτική, αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στρέφουν τα βέλη τους στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υποστηρίζουν ότι ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί πως το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση προς την Κομισιόν θα υποβαλλόταν ενιαία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ηγεσία του υπαναχώρησε και μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα τους ενημέρωσε ότι θα έπρεπε να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση-αίτημα προς τις Βρυξέλλες. Κορυφαίος αξιωματούχος της Κατεχάκη δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «είχαμε υποβάλει εμπρόθεσμα το αίτημά μας προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο πριν από λίγες ημέρες αναθεώρησε την τακτική του, υποχρεώνοντάς μας να καταθέσουμε απευθείας αίτημα στην Επιτροπή. Το σχετικό έγγραφο θα σταλεί στην Κομισιόν στη διάρκεια της ημέρας». Αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι η ΕΛΑΣ καθυστέρησε να καταθέσει αίτημα, προσδοκώντας σε βοήθεια (με μέσα και προσωπικό) από τον Frontex, και ότι αρχικά η ΕΛΑΣ είχε υποβάλει αίτημα για χρηματοδότηση δράσεων στον Εβρο, το οποίο δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την Κομισιόν.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου πάντως, ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Ζώης δήλωσε ότι «έχουμε λάβει πάνω από 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 διαχειρίζεται ο Frontex, τα 2,7 διατίθενται σε έκτακτες δράσεις και τα 2,8 εκατ. ευρώ διατίθενται σε καύσιμα». Αντίστοιχα, ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της ΕΛΑΣ προς προμηθευτές της ανέρχονται σε 9 εκατ. ευρώ.

Κριτική Ε.Ε. για ταυτοποιήσεις

Κριτική στην Ελλάδα για τη διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών ασκεί σε επιστολή της προς την ΕΛΑΣ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, στενός συνεργάτης του Ελληνα επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου απηύθυνε ερώτημα προς τις ελληνικές Αρχές, ζητώντας τους να αιτιολογήσουν την αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό εισερχόμενων μεταναστών και τα δακτυλικά αποτυπώματα που καταχωρίστηκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac. Σύμφωνα με το έγγραφο, από ένα σύνολο 160.000 μεταναστών και προσφύγων έχουν υποβληθεί σε διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και καταχωριστεί στο Eurodac οι 60.000. Χθες, μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες σχολιάζουν επικριτικά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει εγγράφως στην επιστολή. Ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επεσήμαναν ότι κάποιοι αλλοδαποί έχουν υποβληθεί σε λήψη αποτυπωμάτων με την παραδοσιακή μέθοδο του μελανιού και τα στοιχεία θα καταχωριστούν στο Eurodac το επόμενο διάστημα. Επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τον Μάιο από τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου βοήθεια στην καταγραφή και ταυτοποίηση, δίχως ανταπόκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή